Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Pandemi hayvansal gıdaya veda sebebi olabilir mi?

Koronavirüsün çıkış yerinin Çin'in Vuhan kentindeki bir et pazarının olması ve birçok hastalığın da hayvancılıkla ilişkili olarak ortaya çıkması, pandemi sürecinde veganizmi yükselişe geçirdi. Pandemi, hayvansal gıdaya veda sebebi olabilir mi? Henüz altı aylık bir vegan olarak tüm merak ettiğim soruların cevabını bulmak için soluğu Türkiye'de veganlık bilincinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için çalışmalarını sürdüren Vegan Derneği Türkiye'nin düzenlediği Uluslararası İstanbul VegFest 2020'nin online Zoom buluşmasında alıyorum. Pandemi sürecinde veganlığın sayısının artışı konusunda net bir istatistik bulunmasa da ilginin büyüklüğünü, süpermarketlerdeki artan vegan ürün sayısından ya da vegan kafelerin artışından anlayabiliyoruz. Festival; vegan hukukçuları, sporcuları, foto-muhabirlerini ve tıp doktorlarını bir araya getirirken, hayvan hakları ve hayvan özgürlüğü aktivistleri ile birlikte toplumsal adalet ve vicdan çemberini yeniden gündeme getirdi.

NEDEN VEGAN OLDUM?
Bir canlıyı öldürmeden de sağlıklı ve mutlu yaşanabileceğinin ispatı veganlık. Bu süreçte en sık duyduğum sorular şunlar: 'Neden vegan oldun?, 'Hiç mi yemiyorsun?', Ne yiyorsun sen şimdi, hep ot mu?', 'Şimdi şu yemeğe çaktırmadan et atsam veganlığın bozulur mu?', 'Sen mi kurtaracaksın doğayı?' 'Et yemeyenin kafası çalışmaz diyorlar, doğru mu?'

B12'YE DİKKAT
Bu bitmek bilmeyen soruları cevaplamaktan yoruluyor insan. Hele ki her gün mangal yanan bir evde yaşıyorsanız, mücadeleniz gerçekten çok zor olabiliyor. Veganlık sadece bir beslenme biçimi değil; aydınlanma meselesi, yüksek bilinç, hayvanların hayatlarına karşı bir bakış açısı ve etik bir düşünce akımı. Vegan olmaya karar vermek çoğu insan gibi benim de aldığım en büyük radikal bir kararlardan biriydi. Eğer düşünürseniz sorularınıza en güzel cevabı Gary Françione'un 'İnsan Neden Vegan Olur?' kitabında ya da 'The Game Changers' ve 'Okja' filmlerinde bulabilirsiniz. Sağlık meselesine gelecek olursak... Eskisinden çok daha iyi olduğunuzu rutin sağlık kontrollerinizde takip ediyorsunuz ama B12'ye dikkat tabii.

Telefondan metreyle
şezlong arası mesafe ölçümü
2020 yazında geçtiğimiz hafta Bodrum en çok yolda patlayan su borularıyla dünya basınında yer aldı, ayrıca Bodrum Marina yürüyüş yolunun hâlâ çukurlar içinde olması ve düşen insanların sayısındaki artış konuşuldu. Bodrum bu yaz Covid'le değil ama bu felaket yollarıyla daha çok krize sebep olacak. Tüm bu olumsuzlukların aksine güzellikleri de var tabii; huzuru, havası insana her şeyi unutturuyor. Sosyalleşmek için güvenli yer arayanlara; Maça Kızı, kapasitesinin yarısıyla ve şezlong mesafelerini ciddi oranda açarak hizmet vermeye başladı. Bodrum Küçükbük'te bulunan Serafina Mare Deluxe Residence'in plajı Mare Beach'te, sosyal mesafe kurallarına dikkat ediliyor. Ortak kullanım alanları düzenli olarak ULV makinesi ile dezenfekte ediliyor. Şezlonglar arasında 1.5 metre mesafe korunuyor. Bu arada telefonunuza indireceğiniz metre aplikasyonuyla (My Measures) aradaki mesafeyi ölçebilirsiniz. Özellikle plajlarda gençler arasında çok popüler bir uygulama.

Covid'den festival çıktı
Dünyada ve Türkiye'de pek çok kültür sanat etkinliği ile festivaller iptal edilirken Amerika'da 'Covid Sürü Bağışıklığı' adıyla ilginç bir festival düzenleneceği duyuruldu. Tepkiler üzerine etkinliğin adı değiştirilse de organizatörleri, "İnsanlar olarak başka insanlarla temasa ihtiyacımız var" diyerek festivali savundu. ABD'nin Wisconsin eyaletindeki Ringle kentinde Temmuz ortasında yapılması planlanan ve Q&Z Expo Merkezi'nde açık havada düzenlenecek Sürü Bağışıklığı Festivali'nde performans sergileyecekler arasında; Static- X, Nonpoint, Dope, Bobaflex ve Royal Bliss gibi sanatçılar yer alıyor. Sizce de bu festival, 'Tüm dünya bu kadar acıyı boşa çekmiş' dedirtmiyor mu? Gerçekten yazık.

Sağlık çalışanlarımızın evi temizlendi
'Sayenizde' projesiyle sağlığımız için olağanüstü bir gayretle görevlerini sürdüren 1.000 sağlık çalışanımızın evleri temizlenmiş. Müthiş hareket! Henkel'in tuvalet temizliği markası Bref ve yüzey temizliği markası Dixi, Mutlubiev platformu iş birliğinde böyle bir projeye imza atmış. Bravo.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA