Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Ücret eşitsizliğine ilham ve çözüm olacak hikaye

Son yıllarda yapılan araştırmalar, Türkiye'de aynı işte, pozisyonda çalışan kadınların erkeklerden 5'te 1 oranında daha az kazandığını gösteriyor. Dünyada da durum farklı değil, kadınerkek arasındaki ücret eşitsizliği yüzde 20 oranında. Bu konu, sinema sektöründe de zaman zaman cesur oyuncuların isyanlarıyla gündeme geliyor ancak kadın haklarını koruyucu pek bir gelişme olmuyor. Hollywood'da da, ülkemizde de sinema ve televizyon sektöründe çalışıp emeğinin karşılığını tam anlamıyla alamayan birçok kadın var. En son Sienna Miller'ın '21 Bridges' filminde yaşadığı hikaye tüm sektöre ilham olabilir ve yeni bir hareket başlatılabilir. Miller, '21 Bridges' filminden istediği ücreti alabilmesi için rol arkadaşı Chadwick Boseman'ın kendi ücret hakkından feragat ettiğini açıkladı. Miller "Karşılaştığım en hayret verici şeydi. Böyle şeyler hiç olmaz" diyordu basına verdiği bir demeçte. Stüdyo ödemeyi kabul etmeyeceği bir ücret isteğiyle karşı karşıyayken Chadwick müthiş örnek bir harekette bulunmuş; üstelik Sienna Miller'ın kendisinden kesilen paranın ödenmesini hak ettiğini ve onun buna değer olduğunu söyleyerek gösterişsiz, egosuz yapmış bunu. Sektörde başka bir oyuncunun bu kadar nezaketle veya saygıyla davrandığını hayal etmek gerçekten akıl almaz. Darısı ülke sinemamızın ve oyuncularımızın başına.


Sinema TV Sendikası Covid olan setleri ifşa ediyor

Tarihin en büyük küresel salgınları arasında gösterilen Covid-19 tehlikesi sinema sektörünü neredeyse durdurdu. Setler durdu, filmler vizyondan çekildi derken yeni normalde sosyal mesafeli sinemalara dönüş yaşandı. Setler de çekimlerine yüksek sağlık önlemleriyle başladı. Peki film setlerinde yeniden hangi koşullarda çalışılabilir? Sinema TV Sendikası, Sağlık Bakanlığı'nın yönergelerinden yararlanarak bu sorunun üzerine epey çalışarak bir rehber kılavuz hazırladı. 'Türkiye'de Covid-19 Kısıtlamaları Altında Film Yapımlarında Güvenli Çalışma Koşulları ve Alınması Gereken Önlemler' adlı kılavuzuna bütün setler uymak zorunda, uymayanları sendika anında ifşa ediyor, setler hemen durduruluyor. Sendikanın bu kadar iyi çalışması takdire şayan.



Vegan belgesele destek için son gün

Yusuf Emre Yalçın, toplumdaki hayvan algısına ve bu algının toplumsal cinsiyet rolleri üzerindeki etkisine dair bir farkındalık yaratma güdüsüyle bir anima belgeselini çekmek için yola çıkmış. Öyle güzel bir yol ki, o projeyi desteklemek isteyen birçok kişi fongogo. com'da hedeflenen desteğin üzerinde para toplanmasına sebep oldu. Yalçın, hayvanlarla olan ilişkimizin görünmeyen katmanlarını ilk kez çocukken hayvan kesimi sırasında keşfetmiş. Bu belgesel sadece veganlar için değil çocukluğunda hayvanlarla ilgili travma yaşamış her insan için önemli bir farkındalığı hayata geçirecek. Filmde Konya'nın Ilgın ilçesinin Argıthanı köyünde yine 10 gün kalarak canlı hayvan pazarlarında gözlemsel çekimler yapmış Yusuf Emre Yalçın. Belgesel'in hayata geçmesi için toplanan desteklerde gizli bağışçılar dikkatimi çekti siz de bu belgesele destek olabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA