Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

İlk pit stop deneyimimde 10 saniyede lastik değiştirdim

Türkiye, 9 yıl aradan sonra yeniden Formula 1'e ev sahipliği yapacak. 13, 14, 15 Kasım tarihlerinde İstanbul Park pistinde gerçekleşecek yarışlarda en kritik nokta; pit stop. Peki nedir bu pit stop? Yarış stratejilerinin başarıya ulaşmasında önemli rol oynayan, çok iyi zamanlanan ve her şeyin inanılmaz bir hızda gerçekleştiği bakım süreleri. Yakıt ikmali, lastik değişimi, varsa hasar gören parçaların değişimi ve ön kanat ayar değişikliği, sadece ve sadece 2-3 saniye içinde oluyor.

Hatta mükemmel bir koreografi içerisinde gerçekleşen pit stoplar, çoğu takım için artık 2 ile 2.5 saniye arasında tamamlanıyor. Yanlış duymadınız, saniye içinde çok büyük bir iş başarılıyor, adeta sanatsal bir çalışma. Göz açıp kapanıncaya kadar araba yarışa devam ediyor. Yarışın en keyifli bölümlerinden biri de; müthiş bir takım çalışması olması. Ben de bu süreçte yaşananları anlayabilmek için zorlu bir pit stop deneyimi yaşadım. Lastik değiştirme saniyem 15'ten 10 saniyeye kadar düştü.

YER ÇEKİMSİZ REKOR
Formula 1 tarihinin en hızlı pit stop rekoru Aston Martin Red Bull Racing Takımı'na ait. 2019'da en hızlı pit stop rekorunu üç kez kıran ve süreyi 1.82 saniyeye çeken takım, yer çekimsiz ortamda da rekor kırdı. Takım, yaklaşık 10 bin metre yükseklikte ve yer çekimsiz ortamda 16 pit görevlisiyle gerçekleştirilen süreci, 20 saniyenin altında tamamladı. Pit stoplar, yarışların ilerleyişi açısından çok büyük öneme sahip. Bu açıdan şimdilerde ekipler, çok hızlı pit stoplar için çok ciddi çalışmalar ve antrenmanlar yapıyorlar.

Bu arada Red Bull, moda dünyasında da konuşulmaya başladı. Red Bull'un yarattığı AlphaTauri, Şubat 2020'de yaptığı lansman ile F1 takımını tanıtmıştı. Yenilikçi ürün özellikleri ve teknik malzemelerin yanı sıra, 3D örme teknolojisini de kullanarak özgün bir koleksiyon ortaya çıkardı. AlphaTauri Sonbahar- Kış koleksiyonu Kasım itibarıyla Vakkorama'larda satışa sunuluyor.

'İstanbul'da kendimi evimde hissettim'
Sanatçı Saype, 'Duvarların Ötesinde' projesi ile Boğaziçi Üniversitesi'nin konuğu oldu. Sanatçıya bu projeyi hayata geçirmesindeki en büyük desteği Tekfen Holding sağladı. Kampüs çimlerini doğada çözünebilen boyasıyla boyayarak bir esere imza atan Saype, insanları yardımlaşmaya ve nezakete davet ediyor. Sanatçı, "İstanbul'da kendimi evimde hissettim" dedi.

Yaşınız sizin kararınız

'Yaşınız sizin kararınız' diye bir haber okurken, bunu söyleyenin doğal ve zamana meydan okuyan güzelliğiyle Arzum Onan olması, daha da heyecanlandırdı beni. Ne kadar doğru bir söz öyle değil mi? Ne hissettiğimiz, kendimize nasıl baktığımız da bizim elimizde. Onan, 110 yılı aşkın uzmanlığa sahip Henkel'in yenilikçi ve öncü cilt bakım markası Diadermine'in marka yüzü olmuş.

Başarılı
tenisçinin adı ormanda yaşayacak
Geçirdiği trafik kaza sonucu hayatını kaybeden tenisçi Murat Taylan'ın anısına birçok proje hayata geçiriliyor. En yakın arkadaşı Efe Ünlüsoy; Murat'ın adına turnuvalar yapılacağını, bir korta da isminin verileceğini söyledi. Okul arkadaşları tarafından da bir orman yapılacakmış. Bitmedi, başarılı tenisçi adına Darüşşafaka'da okuyan iki çocuğun eğitimine de destek verilecek. Hedefleri, 20 bin TL bağış tutarına ulaşarak Murat'ı 'veli bağışçısı' yapmak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA