Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

İstanbul Havalimanı’nda dev sanat eseri: The One

Şehrin dört bir yanında sanat ve ışığın büyüleyici güzelliğini bize gösteren şaheserlerle sanat randevunuz olsun istemez misiniz? Örneğin İstanbul Havalimanı'nda etkileyici dev bir eser var, adı The One. Herhangi bir yere uçmayacak olsanız bile sadece o eseri görmek için havalimanına gidilir.
Tüm bu bahsettiklerim İstanbul'u sanat ve ışıkla buluşturacak İstanbul The Lights projesi kapsamında hayata geçiyor. 3 Ocak'a kadar sürecek ve İstanbul'u dev bir dijital sanat platformuna dönüştürecek İstanbul The Lights'ta eşsiz çalışmalar var. 'Projede kimler var?' derseniz, kimler yok ki... Dijital sanatlar alanında dünyaca tanınmış Güvenç Özel, Ouchhh ve Memo Akten, The One eserinin sahibi Hakan Yılmaz gibi yurt içi ve yurt dışında yaşayan 35'in üzerinde yetenekli sanatçının bir dizi heykel ve eseri, şehrin 59 farklı noktasında sergilenecek.

IŞIK SANATI ŞÖLENİ
İstanbul için bir ilk olacak İstanbul The Lights hakkında konuşan Çağdaş İstanbul Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, "Vakfımızın ilk projelerinden biri olan İstanbul The Lights, ışık sanatının, dijital sanatın şehir genelinde sunulduğu İstanbul'daki ilk ışık sanatı şöleni olacak. İstanbul'umuzu nasıl renklendirebiliriz, İstanbullulara bu zor ortamda keyifli anlar yaşatacak bir projeyi nasıl hayata geçiririz diye düşünmeye başladık. Çıkış noktamız, Contemporary Istanbul içinde yer alan Plugin -yeni medya- dijital sanatlardaki sekiz yıllık deneyimimizdir. Dünyadaki tek ışık sanatının ayrı şekilde tanıtıldığı fuardır Contemporary Istanbul. İstanbul The Lights'la tüm dünyaya pozitif, umut dolu mesajlar vermeyi de hedefliyoruz. Umarım 2021, İstanbul ve Türk turizmi için de yaraların sarıldığı bir yıl olur. Her şeyi geride bırakmış oluruz" dedi. Besteci Mehmet Ünal, havalimanındaki meşhur heykel için elektro akustik altyapılı bir beste yapmış.

Eserin sahibi Hakan Yılmaz, "Nedir bu The One'ın hikayesi?" soruma şöyle yanıt verdi: "Mimar Sinan Üniversitesi'nde sanat tarihi okuduğum yıllardan beri bir dijital sanatçı olarak, geleneksel görsel sanatların dijitalleştiğine şahit oluyordum. Mesela resim sanatı gözlerimin önünde dijitalleşmişti, ebru sanatının dijital örneklerini görmüştüm fakat plastik sanatlar dijitalleşmemişti. Heykel, gravür, fresk gibi üç boyutlu etkiye sahip eserler dijitalleşemiyordu. Bu konu üzerinde kendi stüdyomda, ışığı heykelin malzemesi olarak kullanabileceğim ilkel denemeler yaparken, bir dostum beni led üretimi yapan dev bir fabrikaya davet etti. Önce biraz nazlandım ama sonunda gidip neden bahsettiğini görmeye karar verdim. Beni davet ettiği yer Ledeca isminde bir yerli, bir teknoloji firmasıydı ve led ekranları bükerek şekil verebiliyorlardı. İşte her şey orada başladı. Bu dijital bir heykel, içine kimin yüzünü koyarsak onun heykeline dönüşebilirdi. Burada devreye Kanada'da yapay zeka doktorasını yapmakta olan arkadaşım Kıvanç Tatar girdi. Kıvanç, Stylegan isimli bir yapay zeka algoritmasını kullanarak, hiç var olmamış ve var olmayacak insanların yüzlerini üretti."

Ekranı kapa kitabı aç!
Telefon ekranlarından kafamızı kaldıramadığımız pandemi günlerinde, ekranlardan belli bir süre de olsa uzak kalmalıyız hatta herkesi kitap okumak gibi nitelikli aktiviteler yapmaya özendirmeliyiz. Nasıl mı? Koç- Sistem tarafından hayata geçirilen, bilinçli teknoloji kullanımına dikkat çekmeyi ve aile içerisinde ebeveynçocuk iletişimine katkı sağlamayı amaçlayan Aile Saati projesiyle. Örneğin 'Eğitim Ortağı' AÇEV'in ardından 'Kitap Ortağı' olarak Yapı Kredi Yayınları ile iş birliği yapan KoçSistem, pandemi dönemiyle birlikte ev içerisinde artış gösteren teknoloji kullanımının aile üyelerinin birbirleriyle kaliteli zaman geçirerek dengelenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Projeye kapsamında Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan 'Her Güne Bir Oyun' ve 'Her Güne Bir Masal' isimli kitaplar özel olarak basılarak eğitime katılan ebeveynlerle paylaşılacak. Aile Saati projesi ile #haydikapatalım hareketini başlatan KoçSistem, ebeveynlere her gün 19.00-20.00 saatleri arasında Aile Saati molası vermeye davet ediyor. Bu sürede ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte tüm ekranları kapatarak ev içi veya dışı çeşitli etkinliklerle birlikte zaman geçirmeleri çağrısı yapıyor. Haydi ekranları kapatalım, kitapları açalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA