Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Eski sevgilinin yeni sevgilisini stalk’lama meselesi

Geçtiğimiz hafta sonu 'Eski sevgiliyi takipten çıkmak iyi mi, kötü mü?' yazımın üzerine birçok okur maili geldi. Yazının ardından kolektif bir arınma aktivitesi başladı adeta. Gelen mesajların birçoğu 'Evet haklısınız, listemde durmasına gerek yokmuş, sildim' gibi itiraflardan oluşuyordu. Bazıları ise ne yapması gerektiği konusunda kararsızdı. 'Bazı uzmanlara göre takipten çıkarıp stalker, diğer adıyla gizli takipçilik yapmak da iyi bir şey değil. Çünkü yas sürecini uzatıyor' demiştim.

ANKET YAPTIM
Bunun farkında olan birçok insan da vardı. Bu maillerin üzerine sosyal medyada bir anket yaptım. 'Takipten çıkmalı' diyenlerin oranı yüzde 75, 'Çıkmamalı'diyenlerin oranı ise yüzde 25. Yani işin özü; yazımda da dediğim gibi takipten çıkmak, yas sürecini kısaltıyor. Bu konuda hemfikir olduğumuz yüzde 75'lik oranın üzerine birkaç mailde farklı itiraflar dikkatimi çekti. Bir adam eşini, eski sevgilisini stalk'larken yakalamış ama 'Bunu içimde hallettim, kadınlar meraklı varlıklar bunda bir kötülük yok diyordu' ve 'Ne yapmalıyım bunu eşime söylemeli miyim?' diye soruyordu. Bir başka okur, sevgilisinin eski sevgilisine baktığını görüp ayrıldığını söylüyordu, durumlar giderek karmaşık bir hal alıyordu bu itiraflarla. Alışkanlığa dönüşmeden kurtulunması gereken bir durum.

Çünkü insan hayatında yaptığı günlük rutinlere bu eski sevgili stalk'unu ekleyince, daha sonra bunu yapmadığında boşluğa düşebilir. Bir mailde de 'sevgilinin eski sevgilisini' stalk'lama itirafı vardı, bu da eski sevgiliyi stalk'lamak kadar saplantılı bir durum. Çağın hastalığıdır deyip geçemiyorum çünkü sosyal medya, zaten neredeyse insan ilişkilerinin yozlaşmasının en temel nedeni oldu. Stalk yapmak; ayrılık, unutma ve alışma süreçlerinin doğal akışını aksatan ve insanı duygusal olarak fark ettirmeden yoran aktivite. Git biraz kitap oku, film izle, dünya tarihini araştır, kuantum fiziği araştır, ne bileyim işte eski sevgilinin sevgilisine bakınca ne oluyor? Eşinizin ya da sevgilinizin, eski sevgilisini stalkladığını görseniz siz ne yaparsınız? Ya da siz hiç eski sevgilinizin sevgilisini stalk'ladınız mı ve neden? Cevaplarınızı yine funda.karayel@sabah. com.tr adresine bekliyorum.

GEZİLMESİ GEREKEN BİR SERGİ

Pandemi sürecinde randevuyla galerileri gezerek sanattan uzak kalmıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Pom Art&Design Levent Galeri'de Maria Kılıçlıoğlu Baraz'ın 'Dokunduğum Evren' sergisini ziyaret ettim. Online sergilerden sonra eserleri canlı canlı incelemek nasıl iyi geldi anlatamam. Sergide sanatçının heykellerinin yanı sıra, bugüne kadar görücüye hiç çıkmamış olan ikona tekniğiyle yapılmış yağlı boya tablolarını da görmek mümkün. Sanatın ekseninin başka yönlere kaydığı günümüzde Maria Kılıçlıoğlu Baraz hem tüm bu yenilikleri algılayan, hem de kendisine özgü stiline sıkı sıkıya bağlı kalarak ortaya ilginç bir sentez çıkarmayı başaran nadir sanatçılardandır. Serginin girişinde 1975'te Galeri Baraz'ı açmış Türkiye'nin ilk galerici ve koleksiyonerlerinden biri olan eşi Yahşi Baraz'ın büstünü de görebilirsiniz. Öte yandan sanatçının son üretimi şiirsel ilham ile özdeştirilen Pegasus, "Yaratıcı doğulmaz, olunur" nitelemesi ile yeniden doğmayı anlatmaktadır. Küllerimizden yeniden doğmaya mecbur olduğumuz bu dönemde Maria Kılıçlıoğlu bu defa bizlere, "Gökyüzünde Pegasus olarak uçmayı isteyenlerden misiniz?" diye soruyor. Ayasofya eseri de bir o kadar gizemli ve ihtişamlı. Pom Art&Design Levent Galeri'ye yakın zamanda uğrarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

HER BİR ADIMINIZ YARDIMA DÖNÜŞEBİLİR

3 bin, 6 bin, 9 bin ne kadar çok adım atarsanız o kadar çok iyilik yapabildiğinizi biliyor muydunuz? Helpsteps, adımlarınızı iyiliğe ve paraya dönüştürebilen ilk sağlık uygulaması; gün içinde atılan adımları uygulama içinde izleyeceğiniz kısa reklamlarla HS adımına çevirerek kazanç sağlayıp bağış yapabiliyorsunuz. Türk Kızılayı, Ahbap, Kansersiz Yaşam Derneği, Akut, Haçiko gibi tanınmış sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra daha birçok dernek ve yararlanıcıya adım bağışı yapılabiliyor. Ücretsiz olarak Appstore ve Googleplaystore'dan indirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken gün içinde attığınız adımları biriktirip, istediğiniz dernek ya da ihtiyaçlıya bağışlamak. 1 adım bile olsa bağışlanan tüm adımlar birleşince ne mi olacak? Birlikten kuvvet doğacak ve 1 adım belki de bir hayat kurtaracak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA