Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Ayağıma krampon giyip A Milli Kadın Futbol Takımı’yla maça çıktım

Bir spor dalını cinsiyete özel kılmanın çağ dışılık olduğunu defalarca bu köşede gündeme getirdik. Kimisi bu yazıları çok feminist bulurken, kimi ise "Haklısınız ama bir yere varmaz" diye yorumladı. Umudum bu konuya dair her zaman vardı ve yanılmadım...
Geçtiğimiz günlerde kadınların desteklendiği örnek bir iş birliğiyle futbol dünyasına çağ atlatacak bir adım atıldı. Turkcell, TFF ile imzaladığı anlaşmayla Kadın Milli Futbol Takımı ana sponsorluğunun yanına Kadın Futbol Ligi'nin isim sponsorluğunu da ekleyerek bu alandaki desteğini büyüttü.



Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan'ın vizyonu bir kez daha alkışlanmalı çünkü bu futbol tarihine geçecek bir olay. Hiç de şaşırmamak gerek çünkü Turkcell grubu; ülkemizin kadın çalışan oranının erkek çalışan oranından fazla olduğu ve bu yönüyle en çok kadın istihdamı sağlayan topluluklarından biri. Özetle; sözde bir sponsorluk değil, kadınların yapabildiğini daha çok gösteren, ayrımcılığa son veren, cinsiyetçi söylemlere meydan okuyan, ilham verici bir hareket.
Kadın futbolunun gelişimi için atılan önemli bir adım ve tebrik edilmesi gereken bir diğer isim de Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir. Özdemir, 2023 yılında Süper Lig'de kadın hakemlerin görev alması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Bu müjdeli haberleri kutlamak için Türkiye Futbol Federasyonu'nun Riva'daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde ben de kadın milli futbol takımıyla ilk defa ayağıma krampon giyip maça çıktım.
A Milli Kadın Futbol Takımı kaptanı Didem Karagenç'in öyle bir enerjisi var ki, herkesi 2 dakikada havaya sokuyor. "Takımda ekip ruhu tam, tek sıkıntı topun bana doğru gelmesi" diyorum, gülüyor kaptan. Sert bir spor olduğunu insan izlerken pek anlamıyormuş gerçekten, ama sonrasında "Yedeğe geçsem iyi olur" demeye başlıyorum, valla büyük iş başarıyorlar.
Maç sonrası sohbet ettiğim Karagenç, "Bir hayalimiz vardı. Artık bu hayallere birazcık daha yakınız. Bizler sahaya milli forma ile çıktığımız zaman tüm kadınları temsil ediyoruz. Bizden sonraki kadın futbolcular için de mücadele ediyoruz" dedi.



'Kadın ligimiz yakında başlıyor'

Kadına yönelik ayrımcılığın, şiddetin son bulması için herkese büyük sorumluluk düştüğünü dile getiren Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, şunları söyledi:
"Türk futbolunun, Türk kadınının gücünden daha çok faydalanmasını istiyoruz. Federasyonumuz Tük kadınına inanıyor ve değer veriyor. Kadın futbolunun Avrupa'da üst seviyeye ulaşması için çalışıyoruz. Gelişmesi için her türlü çabayı gösteriyoruz. 1 yıl önce düğmeye bastık ve önemli bir karar verdik. Kadın Milli Takım Teknik Direktörlüğü'ne Necla Güngör Kırağası'nı getirdik. Kadın futboluna verdiğimiz önemi UEFA yakından takip etmektedir. Bu konuda farklı projeleri hayata geçiyoruz. Bir müjde daha vermek istiyorum. Pandemi nedeniyle dünyada tüm kadın ligleri iptal edilirken, biz önemli bir adım attık. Kadın ligimizi yakın bir zaman içerisinde başlatacağız. Aynı zamanda 2023'te kadın hakemlerin görev alması için çalışmalar yapıyoruz."



'Hayatın her alanında çift forvetiz'

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, "Ön yargılar ve cinsiyetçi yaklaşımlar bir tarafa bırakıldığında kadınların eşit bir şekilde toplumda var olacaklarına inanıyorum" diyerek sözlerine şöyle devam etti: "Turkcell olarak bu nedenle 'Hayatın her alanında çift forvetiz' diyoruz. Yani hayatın her alanında ortak mücadeleyi destekliyoruz. Bu anlamda Türkiye'de kadın futbolu da ön yargıların kırıldığı en önemli alanlardan biri. Bu anlamlı günde Kadın Milli Takımlarına desteğimizi sürdürmekten ve Kadınlar Ligi'nin ilk isim sponsoru olmaktan büyük gurur duyuyoruz."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA