Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

‘Bitkiler üremek için yangınlara muhtaç’ tartışması

Birileri çıkıp tam da ülke cayır cayır yanarken, "Bu yangınlara iyi tarafından bakalım bitkilerin üreme yaşam döngüsünün pekiştirici rolünü düşünelim" diyor. İyi ki yandı, bitti, kül oldu ormanlar demedikleri kaldı bir. Meğer bazı çamlar, okaliptüs ve Banksia gibi bitkiler, üreyebilmek için yangına muhtaçmış. Yangın ve aşırı yüksek sıcaklıklar olmaksızın bu bitkilerin tohumları aktive olamaz ve üreme döngüsü başlayamazmış.



Ateş, tohumlarını saran reçineyi eriterek, tohumu açığa çıkarır ve çoğalmasını mümkün kılarmış. Tamam da biz okaliptüs, çam, banksia üredi üremedi düşünecek halde miyiz sizce?
İçimiz yanarken bazı bitkiler yangın sonrasında özellikle güçlü çimlenir ve büyürler diye kutlama mı yapalım. Bu acı içinde kimse kimseye yangının iyiliğinden bahsetmesin bir zahmet çünkü eksiler artıları çoktan götürdü bile.



Yapılacak tek şey ormanın doğasının korunması için yapılacak çalışmanın 'rehabilitasyon çalışması' olması, Bizlerin de bu yangından ne öğrendik diye oturup düşünmesi. Öte yandan uzmanlar, yanan yerlere başta türde fidanların dikilmesiyle 'genetik kirlenme'ye yol açılacağını söylüyor. Hemen ağaçlandırmaya girişmek yerine öncelikle bu yanan alanları koruma altına alınmasını desteklemeliyiz.

2021 HACI BEKTAŞ VELİ YILI OLACAK
2021 yılı UNESCO tarafından Hacı Bektaş Veli Anma Yılı olarak belirlenmesinin ardından yıl boyunca gerçekleşecek etkinlikler merakla beklenirken Nevşehir'deki Hacı Bektaşi Veli müzesinde özel bir tören gerçekleşti. Bu yıl Veli'nin vefatının 750'nci yılını anma ve kutlama yılı olmasından dolayı da ayrıca özel. Kültür ve Turizm bakanlığı öncülüğünde Veli'nin öğretilerinin anlatılacağı bir dizi etkinlik UNESCO ile iş birliği içinde tüm yıla yayılarak gerçekleşecek.



Bu topraklardan çıkan önemli isimler dünyada daha iyi bilinip hak ettikleri değere ulaşmalılar. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hacı Bektaş Veli'nin vefatının 750. Yılı Anma Etkinlikleri kapsamında restore edilen Kadıncık Ana Evi'nin açılışını da yaptı. Hacı Bektaş Veli'nin bir süre kaldığı 800 yıllık Kadıncık Ana Evi'nde konuşan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, şunları söyledi:
"Geçen yıl almış olduğumuz kararla Mülkiyetinin Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait Kadıncık Ana Evi'nin restorasyonuna başladık. Hızlı biçimde tamamladık, 713 bin liralık harcamayla ziyarete hazır hale geldi. Hacı Bektaş Veli'nin güvercin şeklinde Hacıbektaş'a gelmesi sürecinde onu hisseden ilk kişinin Kadıncık Ana olduğu varsayılır. Kendisine evinde ekmek içinde yağ ikram etmiş. Hacı Bektaş Veli'nin de 'Artsın eksilmesin, taşsın dökülmesin' diye dua ettiği rivayet edilmekte. Kadıncık Ana, toplumda kadın iş gücü ve kadın birliğini temsil eden önemli bir figür olarak kabul edilmekte. Kendisinin mezarının bilinmemesi ve bu evde yaşadığının kabul edilmesi nedeniyle Kadıncık Ana Evi yoğun ziyaretçi almaktadır. Bu açıdan da restore edilip ziyarete daha uygun hale getirilmesi önemliydi. İşletme ve yönetimi Müzeler Genel Müdürlüğünce takip edilecek. Hayırlı olmasını diliyoruz."



İSTİSMARA KARŞI EN ETKİLİ İHBAR
Ne mutlu ki Apple, çocuk istismarına karşı yeni bir adım atıyor. Gizlilik odaklı şirket iCloud'a eklenecek fotoğrafları veri tabanına kaydedilmiş çocuk istismarı görselleriyle karşılaştırılacak, gerekli gördüğü takdirde ise polise haber verecek. Ne şahane bir haber değil mi? Kimin telefonunda istismara dair bir görüntü varsa anında hesabı sorulacak bu ahlaksızlıklar kimsenin yanına kalmayacak. Apple iOS ve iPadOS'un yeni sürümleriyle birlikte bu uygulamaya geçileceğini duyurdu. Uygulamanın Türkiye'de olup olmayacağı ise henüz bilinmiyor. Çocuk istismarıyla mücadele kapsamında çok etkili bir ihbar yöntemi dilerim ilk fırsatta ülkemizde de olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA