Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAKAN UÇ

8D teknolojisi müzikte çığır açacak

Müzik dünyasında bir süredir bahsi geçen 8D ile ilgili ben de bir süredir araştırmalar yapıyorum. 'Şimdi nereden çıktı bu 8D?' demeyin. Özellikle son birkaç aydır üst üste bu teknoloji ile yapılan ve paylaşılan müzikler sıkça gelmeye başladı kulağıma. Peki 8D teknolojisi, müzikseverlere nasıl bir tat verecek? Öncelikle şunu belirtmeliyim; eğer müziği sadece melodiden ibaret görmüyor ve dinlediğiniz eserde sesler ve bu seslerin birbiri ile uyumu da sizi ilgilendiriyorsa, işte 8D tam size hitap ediyor demektir.

CANLI SESLER
Sekiz boyutlu bir çalışmadan bahsediyorum. Her enstrümanın verdiği sesi capcanlı bir şekilde dinlemek bu teknoloji ile mümkün. Özellikle iyi bir kulaklık ile müziğin uzağında değil, tam da içinde, ortasında hissediyorsunuz kendinizi. Müzikle ilgilenen birçok dostum, kendi yaptıkları 8D müzikleri yolluyorlar ara sıra. Geçtiğimiz günlerde bu teknolojinin müziğe nasıl adapte edildiğini anlamak için DJ arkadaşım Serdar Ayyıldız ile stüdyosunda bir araya geldim. Bana orada canlı canlı birkaç örnek yapıverdi. Müziğin gelecekte daha birçok teknolojiyle şekilleneceği, tercihler doğrultusunda bu tarz alternatiflerin var olacağı kesin. Ama ben bir müziksever olarak kendi adıma 8D ile tanışmaktan memnunum. Sinema teknolojisi bizi 3D ile tanıştırdığında nasıl bazılarımız buna merak sardık, bazılarımızsa gereksiz bulduk, eminim müziğin 8 boyutlu dinleniyor olmasında da bu durum söz konusu olacaktır.

Türkiye'nin karantina şarkısı 'Ya Sabır' oldu
Geçtiğimiz hafta radyo ve televizyonlarda Yalın'ın 'Ya Sabır' şarkısının 1 numara olduğunu gördüm. Tüm ülkenin evde kaldığı bu dönemde en çok kullandığımız cümlenin 'Ya Sabır' olması bile belki bu şarkının sevilmesinde etken olmuştur. Hatta geçtiğimiz günlerde Yalın, kendi Instagram sayfasından birinciliğini paylaşarak radyo danışmanı Habil Ceyhan'a, şarkının aranjörü Sabi Saltiel'e ve şirketi DMC'ye teşekkür etti. Saltiel, son dönemlerde Mabel Matiz, Göksel ve Yalın'a yaptığı aranjelerde büyütecimin altına girmiş durumda. Müzik gerçekten bir ekip işi, siz ne kadar doğru şarkı yapsanız da bunu sektöre ve müzik dinleyicisine sunmak da bir o kadar önemli. Bu arada kulağıma gelen bilgilere göre Yalın şimdiden yaz için Ozan Çolakoğlu ile yeni hareketli şarkısının hazırlıklarına başlamış.

Şampiyonlar ligi gibi albüm
Son yıllarda birçok sanatçı, single çalışmalarıyla müzik hayatlarına devam ederken, Orhan Helvacıoğlu beş şarkılık bir maksi single ile 'Ben de varım' diyor. 'Baş Selamı' isimli çalışmada Sezen Aksu'dan Gökhan Tepe'ye, Murat Güneş'ten Ayla Çelik'e ve Şebnem Sungur'a kadar müzik dünyamızın en ünlü söz yazarı ve bestecilerinin birbirinden özel şarkıları var. Bu albüm tam anlamıyla şampiyonlar ligi olmuş. Milaslı genç popçuya en büyük destek de hemşehrisi Keremcem'den gelmiş.
Helvacıoğlu, Keremcem referansı ile önce ünlü aranjör Erhan Bayrak'la görüşerek bu kilit isimlere ulaşmış.

OZAN AKBABA KİMLERİ DİNLİYOR?

EZGINİN GÜNLÜĞÜ
GEMI

REŞİD BEHBUDOV
LAÇİN

SELDA BAĞCAN
GESİ BAĞLARI

MICHAEL BUBLE
ALL OF ME

RDEM ERGÜN
ZAMAN

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA