Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Sanat heyecanı evimizde devam ediyor

Koronavirüs salgını sebebiyle evde kaldığımız bugünlerde yine en büyük dayanağımız sanat. Devlet kurumları başta olmak üzere İş Sanat, İKSV gibi kurumların geçmiş dönem yaptıkları belgesellere, etkinlik ve gösterilere erişim imkanı her birimize yeni bir ufuk açıyor. Bu süreçte birbirinden güzel oyunlar online olarak ayağımıza kadar geliyor ve bunlara her gün yenisi ekleniyor. Örneğin İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin en çok izlenen gösterilerinden Giuseppe Verdi'nin 'Üç Silahşör'ü ve Gaetano Donizetti'nin 'Don Pasquale'si Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Youtube kanalından erişime açıldı. Sahnelendiğinde büyük ses getiren; 'Romeo ve Juliet', 'La Traviata', 'Carmen' gibi opera ve bale temsillerinin yanı sıra pek çok tiyatro oyunu da 'Sanat Heyecanı Evimizde' sloganıyla sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Örneğin, Van, Ankara, Bursa ve İstanbul Devlet Tiyatrolarının Necip Fazıl'dan Tarık Buğra'ya usta yazarların önemli eserlerinden sahneye uyarlanan; 'Reis Bey', 'Bir Nefes Dede Korkut', 'Leyla ile Mecnun' ve 'Şair Şiir Şuur Mehmet Akif Ersoy' gibi tiyatro oyunlarına da erişim mümkün.

8 farklı oyun alternatifi

Geçen hafta çocuk oyunlarını yazarken değinmiştim yine Nilüfer Kent Tiyatrosu da sekiz farklı yetişkin oyunuyla evde tiyatro oyunu izlemek isteyenler için çok güzel bir alternatif yaratıyor. Özellikle 'Brecht'in yazdığı, Yunus Emre Bozdoğan'ın yönettiği '3. Reich'in Korku ve Sefaleti' adlı oyun çok başarılı. Bunun yanı sıra Engin Alkan'ın yönettiği 'Tersine Dünya' ve 'Şark Dişçisi', Ali Düşenkalkar'ın yönettiği 'Çöl Oyunu'; Firıze Engin'in yazdığı 'Canbazın Cenazesi', 'Titanic Orkestrası', 'İki Efendinin Uşağı', 'Kanlı Düğün' oyunları da tiyatronun internet sitesinden izlenebilir.

Eğitimler de online
Sadece oyunlar değil eğitimler de online yapılıyor. Örneğin Biraderler Yapım'ın çocuk ve gençlere yönelik projeler geliştirdiği bir sosyal girişim olan Çocuk Genç Sanat Tiyatro (ÇGST) farklı yaş gruplarında çocuklar, gençler için uzaktan eğitim vermeye devam ediyor. Çocuklar ve gençler tiyatro merkezli atölyelere evden, internet üzerinden katılıyor. Mimar Sinan Üniversitesi Çağdaş Dans Anasanat Dalı da herkese açık ve ücretsiz uzaktan eğitimlere başladı. Türkiye'de Çağdaş Dans yakın tarihi sanatçı ve eğitmenlerinin yaklaşımlarıyla alakalı sohbet önceki akşam gerçekleşti.

Shakespeare de ünlü eserlerini salgın zamanı yazdı

Ayrıca Shakespeare'in oyuncular topluluğu tarafından 1599 yılında inşa edilen meşhur 'Globe Tiyatrosu' gösterilerini ücretli de olsa yayına açtı. 5 Euro karşılığında oyun kiralayabilir, oyunların fragmanlarını hatta prova süreçlerini izleme imkanı bulabilirsiniz. Prova süreçlerinin, sadece biz tiyatroseverlerin değil özellikle tiyatro okuyan öğrenciler ya da mesleğe gönül vermiş oyuncuların da ilgisini çekeceğini düşünüyorum. Shakespeare demişken, dünyaca ünlü İngiliz yazar, hayatı boyunca üç salgına tanıklık etmiş. 11 yaşındaki oğlunu da büyük kara veba salgınında kaybettiği söylenen ünlü yazar, 'Kral Lear', 'Macbecht', 'Romeo ve Juliet' gibi ölümsüz eserlerini bu salgına yakalanmamaya çalışırken evinde kaleme almış.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA