Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Beş büyüklerden tiyatroya can suyu

Tiyatro dünyasının beş büyük aktörü, pandemi sebebiyle zora düşen sektörü bir nebze ayağa kaldırmak için güçlerini birleştirdi. Kültür sanat faaliyetlerinin buluşma noktası Zorlu PSM, bu yıl 25'inci yaşını kutlayan BKM, sahneledikleri oyunlarla dikkat çeken DasDas, 30 yılı aşkın kültür sanat tecrübesiyle ENKA Sanat ve bu çarkın en önemli dişlisi İstanbul Kültür Sanat Vakfı, 'Ortak Yapım' projesini hayata geçirdi. 10 yeni yapımı tiyatroya kazandırmak için ortak hareket etme kararı alan beş büyük kurumun her biri, seçilen 10 oyun metninden ikisinin yapımcılığını üstlenecek. Oyunları sahneleyecek yönetmen ve oyuncular, yapımcılığı üstlenen kurum tarafından seçilecek. Oyunun prömiyeri de, yapımcılığı üstlenen kurum tarafından belirlenen bir sahnede yapılacak.

OYUN YAZARINA 7500 LİRA
Proje kapsamında desteklenecek oyun metinlerinden beşi, seçici kurul tarafından belirlenen oyun yazarlarına eser siparişi olarak verilirken, kalan beş metin için açık çağrı yapılacak. Proje kapsamında seçilen her oyun yazarına 7 bin 500 lira tutarında destek verilecek. Projeden destek alacak oyunların, prodüksiyon özellikleri ve oyuncu sayısı açısından sahneye kolay uygulanabilir ve turneye uygun olması isteniyor. Oyunların tek perdede tamamlanması ve 75 dakikayı geçmemesi gerekiyor.
1 Temmuz'da başlayacak açık çağrıya başvurular, 1 Ağustos'a kadar kabul edilecek. Başvuru formuna ortakyapim.com adresinden ulaşılabiliyor. Destek almaya hak kazanan beş oyun metni, 15 Eylül'de yine ortakyapim.com adresi üzerinden duyurulacak. Projenin seçici kurulunda Zorlu PSM Programlama Yöneticisi Duygu Bayram, Tiyatro Eleştirmeni, Akademisyen, Yazar Dikmen Gürün, ENKA Sanat Direktörü Gül Mimaroğlu, Tiyatro Sanatçısı Tilbe Saran ve İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz gibi isimler yer alıyor.
Her şeyden önce bir tiyatrosever olarak kültür sanat dünyasına yön veren ve ilk defa bir araya gelen bu beş büyük kurumun girişimini destekliyor ve hepsini kutluyorum. Bu projenin, tiyatroya yeni yazarlar ve oyunlar kazandıracağına inanıyorum.

İstanbul Fringe Festival bu sene dijital yapılacak
Geçtiğimiz yıl ilki yapılan İstanbul Fringe Festival, bu sene dijital olarak gerçekleşecek. 21-27 Eylül'de sosyal medya mecralarından ücretsiz takip edilebilecek festivalde dans, performans, tiyatro gösterileri, atölye çalışmaları, sanatçı-izleyici buluşmaları, söyleşiler ve kapanış partisi de olacak. Programda 12 yabancı, 3 yerli ekip sizlerle olacak.

Erken'den 4. albüm

1995'ten bu yana 60 tiyatro oyununun müziğinde piyanist, müzik direktörü, besteci olarak yer alan ödüllü müzik insanı Çiğdem Erken, geçtiğimiz ay bir albüm çıkardı. 9 şarkıdan oluşan 'Uyandım Yoksun' adlı albüm, pandemi sebebiyle çok duyulmadı, hatta benim de elime yeni geçti. Albümde ilginç iş birlikleri de var. Örneğin Erken'e 'Ben Seçtim Yolumu' şarkısında Halil Sezai, 'Bir Kutuya Topla ve At Beni' şarkısında ise ünlü yönetmen Çağan Irmak eşlik etmiş. Dördüncü albümünü yayınlayan Erken'in 'Yeniden Doğar mıyım' adlı şarkısının klibi de pandemi sebebiyle evde çekildi. Erken'e geç de olsa hayırlı olsun diyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA