Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖMER KARAHAN

28 Şubat postmodern darbesı için sanat dünyasından çıt çıkmadı

28 Şubat postmodern darbesinin üzerinden tam 24 yıl geçti. 28 Şubat 1997'de Milli Güvenlik Kurulu'nun olağünüstü toplantısı sonucu açıklanan kararlarla başlayan, irticaya karşı olduğu iddia edilen, ordu ve bürokrasi merkezli postmodern darbe; Türkiye'ye daha önce birçok kez karşılaştığı askerin siyasete müdahale etme ve ülkeyi dizayn etme alışkanlığını farklı şekilde yaşatmıştı. Seçilmiş hükümete el çektirildiği, bürokrasi ve sivil hayata müdahale edildiği, vatandaşların temel hak ve hürriyetlerden mahrum bırakıldığı, insanlık suçlarının işlendiği 28 Şubat'ın hedefleri arasında dönemin başbakanı merhum Necmettin Erbakan vardı...
Geçtiğimiz hafta sonu hem 28 Şubat'ın 24'üncü yıldönümünü, hem de Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın 10'uncu ölüm yıldönümüydü...
Ancak sanat dünyası bu konuya karşı çok duyarsızdı. Birkaç isim hariç kimse o günle ilgili konuşmadı, fikir beyan etmedi. Türk Siyasi Tarihi'nin en karanlık günlerinden biri için sanat dünyasının üç maymunu oynamasını çok yadırgadım doğrusu!

Tarihi zenginliğimiz ve hoşgörümüz kayıt altında

Müzikte bir tarz oturtmuş olan Haluk Özkan, kısa film ve belgesel çalışmalarına bir hayli yoğunlaştı. Hazırladığı 'Tarihi İzmir Sinagogları' belgeseli ile bizi Osmanlı öncesi ve Osmanlı tarihine kısa bir yolculuğa çıkaran Özkan; İzmir'in tarihi sinagog ve havralarını kayıt altına alarak ülkemizin tarihi zenginliğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Belgeselin yönetmenliğini ve müziklerini yapan Özkan'ın 'Tarihi İzmir Sinagogları', Youtube kanalında yayınlanıyor. Ülkemizin tarihi zenginliğine ve başka medeniyetlere karşı hoşgörüsüne bir kez daha tanıklık etmek herkese iyi gelecektir.

Portre'yi okumadan 'Tanıyorum' demeyin

Sabah Pazar'da haftalardır yer alan Yusuf İzel'in hazırladığı Portre köşesi, pazar vazgeçilmezimiz oldu desem yanlış olmaz... Geçtiğimiz hafta sonu vefatının 8'inci yıldönümünde Müslüm Gürses'i kaleme almıştı Yusuf İzel... 'Babaların Babası' lakaplı Müslüm Baba büyük sanatçı ve güzel insandı. Yusuf İzel, çokça kez bir araya gelip sohbet ettiğim Müslüm Baba ile ilgili öyle detaylara yer vermişti ki, üstadı sanki hiç tanımıyorum gibi hissettim. Müslüm Gürses sevenlere ve usta sanatçıyı tanımak isteyenlere, bu yazıyı Sabah.com.tr'den acilen okumalarını tavsiye ederim.

Dünyaya dokunan kadınlar...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi, Vildan Ortaç'ın kaleme aldığı 'Dünyayı Değiştiren Kadınlar' kitabını okuma fırsatı buldum. Ortaç kitabında dünyaya dokunan kadınları yazarak insanlık tarihinin oluşumundaki ana öğe olan kadını müthiş anlatmış... Ortaç, birçok buluşa, bilimsel icada ve sanatsal çalışmaya öncülük eden kadınlarımızın birçoğu da kitapta yer vermiş.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA