Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖZLEM YILMAZ KÜÇÜK

Etkili imaj için 15 saniyeniz var

Alışverişe, trendlere ve son çıkanlara küçük bir mola veriyoruz. Bizi biz yapan imajımız hakkında bilgi edinmeye, zarafet dersleri almaya davet ediyorum sizi... Cumhurbaşkanlığı'nda yedi yıl boyunca protokol uzmanı olarak görev yapmış ve bu ay itibariyle Aşkım Kapışmak Akademi'de deneyimlerini paylaşacak olan Protokol ve Nezaket Eğitmeni İhsan Ataöv ile etkili bir imaj için nelere dikkat etmemiz gerektiği hakkında konuştuk...

Çankaya'da nasıl bir işiniz vardı?
Cumhurbaşkanlığı Protokol Müdürlüğü'nde Protokol Uzmanı olarak yedi yıl görev yaptım. Sayın Abdullah Gül ve sonra Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile çalıştım. Çankaya Köşkü'nde çalışmak ne kadar yorucuysa, bir o kadar da onurlu. Kendimi bana iyi hissettiren bir görevdi. Eğitimlerim ve deneyimlerim sonucu içimde uyanan bildiklerimi aktarma isteği, tüm benliğimi sardı ve izin isteyerek görevimden ayrıldım. Yeni adımlar atmak için yola çıktım.

KAHVERENGİ GİYMEYİN

Peki, imajda giyim kuşamın öneminden bahseder misiniz?
Bilirsiniz, ilk izlenim imajımız için çok önemli. İlk izlenim son izlenimdir; ikinci bir şansımız asla yoktur. Kişi bakar, görür ve yargıya varır. Yargıya varma süreci, yani imajımızın karşı tarafta algılanma süreci 15 saniyelik bir zaman dilimini kapsıyor. Kıyafetimiz ise bu sürecin en önemli elemanı.

Önemli bir toplantıda etkili bir imaj için nasıl giyinmek gerekir?
Erkekler için koyu renk takım elbise denir ya, bu da hep siyah takım elbise olarak algılanır ama aslında protokolde koyu lacivert takım elbise, doğru takımdır. Kravatta bordo, vişne çürüğü gibi kendini gösteren renkler, gömlekte beyaz ya da uçuk mavi doğru tercihtir. Dileyen gri ya da siyah da tercih edebilir ama doğrusu budur çünkü lacivert, daha güçlü bir renktir ve kişinin imajını da güçlü kılar. Kesinlikle uzak durmanız gerekenler ise, desenler ve kareler. Kravatta minik desenler belki ama gömlek ve takımda desen asla kabul edilemez. Eğer algıyı yönetmek için 15 saniyemiz varsa; güçlü, şık ve centilmen bir duruş sergilemek gerekiyor. Ayrıca, dik omuzlar temsil durumunda çok önemlidir, güç simgesidir. Duruş net olmalı, kişi kendine güvenli durmalı.

Kadınlar nelere dikkat etmeli?
Kadınların çok güzel olması ya da alımlı olması mühim değildir. Protokol ortamlarında ya da önemli yemeklerde, kadının duru ve asil imajı etkileyicidir. Mesela, hem kadın hem erkekte geçerli olmak üzere, yoğun parfüm kokusuyla başkasının alanına girmek nezaketsizlik örneğidir. Tıpkı ağzınızı şapırdatarak yemek yemek, sürekli yüksek sesle konuşarak gürültü kirliliği yaratmak gibi. Aşırı makyaj, aşırı dekolte, protokol ortamına uygun değildir. Kadın, makyajı ya da parfümüyle anılmak yerine duruşuyla imajını çizmeli. Örneğin, yürüyemeyeceğiniz kadar yüksek topuklu giymek kendinize olan güveniniz aşağı çeker. İster uzun ister kısa boylu olun, boyunuzun önemi yoktur. İmajınız sizin nasıl yürüdüğünüz ve durduğunuzla ilgilidir. Hanımefendiliğin özünde süzülmek vardır.

Sağlam bir imaj için hangi renklerden uzak durmak gerekir?
Aksesuvarda ya da kıyafette kahverengiden kaçınmakta fayda var. Bu renkle güçlü bir imaj vermek yerine, rahat, silik imaj verirsiniz. Etek ya da elbise boyu diz, diz altı ya da bileği geçmeyecek şekilde uzun olabilir. Ancak dizden yukarıda olması protokolde uygun olmaz. Büyük çanta kullanmak kişiyi zora sokabilir. Yemek masasındaysanız ve çantanızı koyacak yer bulamadıysanız, masa üzerine koymak nezaketsizlik sayılacağı gibi yere koymanız da şık durmayacaktır. En iyisi clutch çantanızı dizlerinizin üzerinde tutmak ve durumu kurtarmak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA