Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

4 yaşındaki çocuğun Instagram hesabı olur mu?

Demet Akalın'ın kızı Hira'nın artık bir Instagram hesabı var. Ben de ilk günden beri takipteyim; çok tatlı çocuk, neşeli, hayat dolu...
Dün Cengiz Semercioğlu yazısında "4 yaşındaki çocuğun Instagram hesabı olmaz" demiş ve Demet Akalın'ı eleştirmiş. "Daha bu yaşta sosyal medyaya girerse sonra nasıl tutacaksınız bu kızı?" gibisinden sözler söylemiş, uyarılarda bulunmuş.
Haklı tabii ama eski döneme göre haklı.
Gelin görün ki artık devir değişti.
Bundan birkaç yıl önce de çocuklara akıllı telefon ve tablet verilmesini eleştiriyordu herkes.
Sonuç: 3 yaşındaki çocuk bile şakır şakır akıllı telefon kullanıyor, hem de nasıl!
5-6 yaşındaki çocukların, Instagram hesaplarını geçtim, Youtube kanalları bile var. Yeni nesil bizim gibi değil, onlar dijital çağın çocukları. Çocuğunu dağ başında, köyde, tarlada yetiştirmiyorsan dijital dünyadan kopartmana imkan yok.
Demet Akalın, "Ne yapayım, Hira Instagram sayfası açmak istedi" demiş. Yüzde 100 istemiştir. Artık bütün çocuklar okumayı sökmeden akıllı telefon kullanmayı ve sosyal medyayı öğreniyor. Buna engel olunamaz!
Kaldı ki Demet Akalın, her an sosyal medyada yaşayan biri. O çocuk annesinin ne yaptığını görüp özenmeyecek mi? İstemeyecek mi?
Biz küçükken annemizin rujlarını, ojelerini sürer, ayakkabılarını dener, takılarını üst üste takardık çünkü elimizdeki malzeme buydu.
Bugünkü çocukları, hele ki şehir hayatında yaşıyorlarsa sosyal medyadan, akıllı telefonlardan uzak tutmak imkansız.
Çözüm; onlara yasak koymakta değil, nasıl kullanacaklarını öğretmek, sınırlarını belirlemek ve onları yönetmekte... Bu da tamamen anne-babanın çocukları üzerindeki dikkatine, verdikleri eğitime ve gözlemlerine bağlı.
Evet, günümüzde 4 yaşındaki çocuğun sosyal medya hesabı olur. Yasaklar, ancak daha fazla özendirecek ve cazip kılacaktır. Benim fikrim budur.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA