Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

RTÜK tecavüze ortak olma!

Sevgili RTÜK yetkilileri, size de hak veriyorum... Bir medya tekelinin dört-beş TV kanalı ve gazetesi olunca, kendi dizileri 'Fatmagül'ün Suçu Ne' ile ilgili toplumda yükselen tepki ve protestolar pek gündeme gelmiyor! Gerçekleri gözden kaçırıyorsunuz... En büyük yanılgınız ise uyarı cezalarının aslında söz konusu yapımlarda ilgiyi arttırdığını görmemeniz. Farkında mısınız? Sivil toplum örgütleri ayakta, 'Fatmagül'ün Suçu Ne' dizisinin tecavüzü meşrulaştırdığı için protestolar yapıyor, dava açıyorlar. Mesela Adana Kadın Platformu üyeleri şu basın açıklamasını yaptı: "Söz konusu dizinin yayınlanmasından sonra kadınlara yönelik cinsel suçlarda büyük bir artış görülmüş, tecavüz suçu adeta meşrulaştırılmıştır. Gerçek hayatta yaşanan tecavüz olaylarında söz konusu filmin senaryosuyla birebir benzeşen unsurların olması da bu durumun bir kanıtıdır. Tecavüzü besleyen ve meşrulaştıran bu dizinin, karikatürize ederek bu suça ortak olan programların yayından kaldırılmasını... talep ediyoruz.'' İstanbul Feminist Kolektifi adlı grup ise hem 'Fatmagül'ün Suçu Ne'yi hem de bu diziyi güya parodisini yapıp tecavüzü komedi malzemesine dönüştüren 'Gölgede Muhabbet' programını protesto ettiler: "Reyting kaygılarınıza malzeme yaptığınız görüntüler cinsiyetçilikten beslenenlerin ekmeğine yağ sürerken, sanki tecavüz, taciz, kadına yönelik suç değilmiş gibi davranıyorsunuz"

SENARİSTLERİN HATASI
Hadi ben Ay Yapım'a göre güya maksatlı yazıyorum! Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver de mi maksatlı konuşuyor: "Fatmagül'ün Suçu Ne? dizisi, 'tecavüz' konusunun vahametinin konuşulmasına değil, Türkiye'nin sapık ruhlu erkeklerinin- belki benzer davranış biçimi sergileyen bazı kadınlar da vardırdizinin bir sahnesini 'pornografi malzemesi'ne dönüştürmesine aracılık ediyor." Özetle durum budur sevgili okurlar, RTÜK yetkilileri... Senaristlere yapılan tüm uyarılara rağmen dizide sürekli tecavüz olgusu diri tutulmuştur. Birçok sahne hep tecavüz sahnesine referans içeriyor, bilinçler de hep o sahne diri tutularak reyting alınıyor. Dramatik çatı tamamen Fatmagül'ün tecavüzü üzerine kurulu olduğu için de gerekli değişiklikler yapılamıyor. Aslında Fatmagül'ün donu pazara düştüğünde bu iş bitmişti. Halk artık bu diziyi espri konusu yaptı. Var mı ötesi? Türkiye Psikologlar Derneği de mi yalan söylüyor? Bari tecavüze uğramış kadınların, bu dizinin yayında olması ve dizi yüzünden yapılan aşağılık espriler hakkında ne hissettiklerini anlamaya çalışın!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA