Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Bu kazada Martı’nın payı yok mu?

Ne zamandır Martı adlı firmanın elektrikli scooter'larının kaldırımlarda ve yollarda yarattığı tehlikeyi yazmayı düşünüyordum ki, kötü haber önceki gün geldi.
Beşiktaş'ta Okan Yıldız, kiraladığı Martı adlı elektrikli scooter'la yolun karşısına geçmeye çalışırken bir aracın altında kalarak feci şekilde can verdi.
Bu aletin üstünde '18 yaşından küçükler kullanamaz' yazıyor ama Okan Yıldız 17 yaşındaydı. "Sorumluluk Okan'a ait" demeyin! Firma, bu aleti kiraya verirken kendini her şeye karşı garanti altına almak için 'kabul metni'ni mobil uygulama üzerinden kullanıcıya onaylatıyor ve "Sorumluluk kullanıcıya aittir" diyor. Ama bence firmanın da bu kazada az da olsa sorumluluğu var. Bu aleti kullanmak için ehliyet gerekmiyor.
Aletin üzerinde herhangi bir zil veya korna bulunmuyor.
Gece araç sürücülerinin dikkatini çekecek bir ışıklandırmaya sahip değil.
Ama çocuğu, genci, yaşlısı herkes bu aleti kullanıyor.
Elektrikli scooter'ın en büyük tehlikesi, oyuncak gibi görünmesi.
Herkes "Aaa ben bunu kullanırım" diyor! Ama bu alet 20-30 km. hızla gidiyor, eğimli yollarda motosiklet kadar hızlı olabiliyor! Ehliyet gerekmiyor, kask takma zorunluluğu yok, zil yok, ışık dikkat çekici değil, küçükler 'sorumluluğu' üzerine alıp bu aleti rahatça kullanıyor ve Martı denen firma bu aleti, ticari taksilerden daha pahalıya kiraya veriyor! Oh ne güzel iş!
İster Martı gibi şirketlerden kiralayın, isterseniz kendiniz satın alın; elektrikli scooter'lar hem kullanmasını bilmeyenler, hem de yayalar için büyük tehlike. Sayısı hızla artan elektrikli scooter'lar için kurallar ve cezalar belirlenmeli!

Taksiciler, Martı'ya karşı!
Martı adlı elektrikli scooter'ların Türkiye'de en çok kullanıldığı ilçe Beşiktaş herhalde. Adım başı ağaçlara, direklere bu alet kilitleniyor. Dakikası taksiden pahalı ama insanlar ya meraktan, ya da trafikten kaçmak için bu aleti kullanıyor.
Taksiciler Martı'dan da şikayetçi!
Onların şikayetçi olmadığı kimse de yok aslında ama yine haklılar. Sonuçta taksiden daha pahalı bir ticari aracın ticari plakası olmalı! Martı şirketi elektrikli scooter taşımacılığı için ne ücret ödüyor bilmiyorum ama bu işten ciddi kazanç sağladıkları kesin. Yakında taksilere rakip olurlarsa şaşırmayın!
Peki, Martı'nın kaldırımları işgal etme sorunu ne olacak? İstanbul'un merkezi semtlerinde kaldırımlar zaten işgal altında. Kafe ve restoranların masa-sandalyeleri, motosikletler, arabalar derken bir de şimdi elektrikli scooter çıktı. Özellikle Beşiktaş merkezde kaldırımlarda sadece yayalara yer kalmadı! Belediyeler ve Emniyet, elektrikli scooter terörüne çare bulmalılar!

Babam sağ olsun
Futbol yıldızı Cristiano Ronaldo'nun oğlu Cristiano Ronaldo Jr. da Instagram hesabı açtı. Ronaldo Jr., bir günde yaklaşık 1 milyon takipçiye ulaştı. Baba Ronaldo'nun ise Instagram'da 205 milyon takipçisi var.
Birçok insan her gün dört-beş takipçi kazanmak için ciddi mesai harcarken Ronaldo Jr., tek paylaşımda 1 milyon takipçiye ulaştı. İşte küresel şöhret olmak böyle bir şey.

İran aman dikkat!
ABD'den intikam alacağım diye yolcu uçağı düşüren İran, Koronavirüsüne karşı da beceriksizce hareket ediyor. Virüs, İran'da hızla yayılıyor, şu ana kadar 16 kişi hayatını kaybetti.
İran Sağlık Bakan Yardımcısı İreç Herirçi, Koronavirüsü ile ilgili basın açıklaması yaparken ve TV kanallarına konuk olduğu sırada sürekli terliyor ve öksürüyordu. Sonun da onun da virüsü kaptığı ortaya çıktı.
En çok dikkat etmesi gereken kişi olmasına rağmen acaba kaç kişiye virüs bulaştırdı? Eğer virüs İran'dan bize geçmezse hiçbir yerden geçmez!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA