Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Salgına karşı bisiklet

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2023 yılına kadar ülke genelinde 4 bin 775 kilometre bisiklet yolu yapacaklarını bildirdi. Anadolu ve kıyı koridoru olmak üzere iki etap halinde planlanan bisiklet yollarının bin 650 kilometrelik kısmının bu yılın sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
Yeni bisiklet yollarının şehir içlerinde ulaşıma entegre olacağı, şehirler arasında da özellikle bisiklet turizmine hizmet vereceği söyleniyor.
Güzel bir gelişme. Büyük şehirlerde bisiklet yolları daha önce yapılsaydı trafik sorunu bu kadar büyük olmazdı. Bisiklet yolları, modern ülkelerde kent içi ulaşım problemlerinin en önemli çözümü olarak görülüyor. Bisiklet ayrıca güvenli, sağlıklı, ekonomik, doğa dostu ve erişebilirlik açısından kullanışlı bir ulaşım türü.

Bisiklet yolu ağları trafik kazalarını azaltır, doğa daha az kirlenir, daha temiz bir havaya sahip oluruz ve ucuz ulaşım imkanı sunar. Obezite ile savaşta bile bisiklet etkili olabilir.
Koronavirüs salgını yüzünden toplu taşımalar yerine özel araçlar tercih edilmeye başlandı. Bu böyle devam ederse okullar açıldığında daha büyük trafik sorunları bizi bekliyor demektir. Bisiklet, salgına karşı da en uygun ulaşım aracı olarak görülmeli. Bisiklet kullanımını artırırsak sosyal mesafeyi de daha iyi koruruz. Hükümetin bisiklet yolu projeleri çok olumlu bir gelişme. Daha fazla bisiklet yoluna ihtiyaç var.

Gurbetçi karantina istemiyor
Gurbetçiler, Türkiye'ye geldiklerinde tatillerinin 14 gününü evlerinde, karantinada geçirecek.
Gurbetçiler dört haftalık iznin 14 gününü karantinada geçirmek istemiyor.
Gurbetçi; aynı zamanda döviz girdisi, ev yatırımı ve turizm geliri demek!
Peki, gurbetçiler en az dört-beş gün önce alınmış, güvenliği onaylanmış virüs testlerinin sonuçlarını sunup ülkeye giriş yapsa... Bilim kurumu ne der bu öneriye?

Yok, böyle pişkinlik
Bursa İnegöl Kaymakamlığı'na 1000 TL'lik yardım için başvuranlar arasında 161 tane büyükbaş hayvanı olan da var, villası ve altı aracı bulunan da... Samsun'da da Ferrari marka otomobil sahibi bir kişi, İlkadım Sosyal Yardımlaşma Vakfı'na başvurarak 1000 liralık yardım istemişti. Bu yüzsüzlere karşı bir yaptırım olmalı. Yalan beyandan haklarında işlem yapılmalı.

Altın Portakal'ın en iyileri

Türkiye'nin en önemli film festivali Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin bu yıl 57'ncisi 3-10 Ekim 2020 tarihleri arasında düzenlenecek. Tabii koronavirüs salgını sonrası normalleşme süreci iyi giderse!
Dile kolay, festivalde tam 56 yılı geride bıraktık. Festival, hep çekişmeli ve tartışmalı geçti. Dedikodusu, kavgası, skandalı hiç eksik olmadı ama çok iyi filmler de yarıştı. Her dönem Türkiye'nin Oscar'ı oldu. Peki, festivalin 56 yıllık tarihinde en iyi filmler hangileri oldu? İşte bu sorunun yanıtını sinemamüzik. com'un düzenlediği anketle öğrenmiş olduk. 31 sinema eleştirmeninin verdiği oylara göre festival tarihinin en iyi filmi, 213 puanla yönetmenliğini Zeki Ökten'in üstlendiği 1980 yapımı 'Sürü' seçildi. İkinci, 204 puanla 'Muhsin Bey' (Yavuz Turgul) ve 192 puanla 'Uzak' (Nuri Bilge Ceylan) oldu. İlk 10'a giren diğer filmler ise sırasıyla şöyle: 4-'Düğün' (Ömer Lütfi Akad), 5-'Gurbet Kuşları' (Halit Refiğ), 6-'Kader' (Zeki Demirkubuz), 7-Uçurtmayı Vurmasınlar (Tunç Başaran), 8-'Kosmos' (Reha Erdem), 9-Endişe (Yılmaz Güney-Şerif Gören), 10-'Yusuf ile Kenan' (Ömer Kavur).
Çok doğru bir liste olmuş ama ben olsam Derviş Zaim'in 'Tabutta Rövaşata'sını da ilk 10 koyardım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA