Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Salgın artık gündemden düşmeli

Güçlü ülkeler bile Covid-19 salgınına karşı ağır kayıplar verirken, sağlık sistemleri çökerken Türkiye salgını en az hasarla atlatan ülkelerden biri oldu. Birçok ülkeye sağlık yardımı yaptık, başarılı yöntemlerimiz örnek alındı.
Vaka ve ölüm sayılarının çok düştüğü, salgını yenmeye başladığımız şu günlerde artık Covid- 19 ile ilgili günlük veri açıklamasak nasıl olur? Bazılarınızın bu soruya kızmasını anlıyorum. Sağlık her şeyden önemli ama kaçınız günlük Covid-19 tablosunu merak ediyor? TV'de denk gelip bakmanızdan bahsetmiyorum. Zaten bundan kaçış yok, medyamız hâlâ Covid-19 ile yatıp kalkıyor! Eskisi gibi TV başında tablonun açıklanmasını merakla beklemiyorsunuz değil mi?

KORKUYU YENMELİYİZ
Avrupa'da ise Covid-19 gündemden çıkmak üzere! Anadolu Ajansı'nın haberine göre; 30 Nisan'dan bu yana Covid-19 verisi açıklama yapmayan ülkeler bile var. Örneğin Almanya artık günlük açıklama yapmıyor. İngiltere, 6 Haziran'dan itibaren günlük bilgilendirmelerin yapıldığı basın toplantılarını sadece hafta içi yapıyor. Salgının kırıp geçirdiği İtalya'da bile artık sadece yazılı açıklama yapılıyor. İspanya'da bilgilendirme toplantısı haftada sadece iki gün yapılıyor. Belçika, 20 Haziran'dan itibaren veri açıklamayı durdurdu. Avrupa ülkeleri Covid-19'un kamuoyunda yarattığı gelecek endişesi ve olumsuz psikolojiyi değiştirmeye çalışıyorken, Türkiye'nin durumu birçok ülkeye göre daha iyiyken neden bizde veriler günlük açıklanıyor? Hem de flaş haber olarak duyuruluyor!
Artık 'popstar' olan bilim kurulu üyeleri bile aynı konuşmaları yapmaktan sıkıldılar. Maskeyi, sosyal mesafeyi üç aydır konuşmak yetmedi mi? Halkımız fazlasıyla bilinçlenmedi mi? Sosyal mesafenin korunmadığı asker uğurlama gibi spesifik olayları örnek göstermeyin lütfen! ABD ve Avrupa'daki sokak eylemleri, festival görüntülerini gördükçe Türk halkının daha bilinçli olduğunu anlıyoruz.
Covid-19 depresyonunu üzerimizden atmanın zamanı geldi de geçiyor bile! Artık Covid-19 basın açıklaması yapmak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın takipçi sayısını artırmaktan başka bir işe yaramaz! Şimdi ekonomide normalleşme zamanı! Bunun için de halkın üzerindeki korkuyu atması gerekiyor. Tabii sosyal mesafeyi koruyarak!

Ekonomide kısır döngü kırılıyor
İnsanlar ev kredilerindeki müthiş düşüşten faydalanmak için bankalara başvuruyorlar. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın son verdiği veriye göre, düşük maliyetli konut kredisinde başvuru sayısı 133 bini geçti, 101 binin üzerinde vatandaşımıza 25 milyar TL üzerinde tahsis yapıldı.
Bazı emlakçı ve ev sahipleri fırsatçılık yapmayıp fiyatlara anormal zam yapmasalardı gayrimenkul satışları daha da yüksek olurdu.
Şimdi doları olan bozdurup gayrimenkule yatırıyor. Çünkü faizlerin yükselmeyeceğini gördüler. Eskiden olsa yüksek faiz karşılığı liraya dönerler, faiz biraz düşünce de dolara dönerlerdi ve bu kısır döngüden ekonomi büyük zarar görürdü. Ekonomik dış baskıya, Covid-19 salgınına ve turizmden büyük gelir kaybına rağmen ev satışlarındaki büyük yükseliş Türkiye'nin ne kadar güçlü bir ülke olduğunu gösteriyor.

Bu haber iki hafta önce çıkmalıydı
Muhabirini, kimliğini açıklamadan Türkiye'ye tatile gönderen Alman Bild gazetesi, ülkemizdeki yaz turizmi önlemlerinin had safhada olduğunu ve Almanya'nın Türkiye yanında başarısız kaldığını yazdı.
Türkiye'deki Covid-19'a bağlı ölüm oranı çok düşükken neden bazı Avrupa ülkeleri ülkemizi tatil için riskli bölge ilan ettiler? Bu durum için sadece "Siyasi karar" demek yeterli mi? Yoksa Türkiye'nin en az riskli ülkelerden biri olduğunu Avrupa'ya anlatmaları gerekenler geç mi kaldılar? Özel tanıtım ve reklam kampanyaları düzenlenmek gerekiyor muydu?
Bild muhabiri bu haberi iki hafta önce yapsaydı daha iyi olmaz mıydı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA