Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Sevgili Elif...

Sevgili Elif (Perinçek), enkazın altından çıkarılırken tüm o şoka rağmen itfaiyeci abinin parmağına sımsıkı tutuşun var ya, işte o muhteşem anda hepimiz ağladık. İnan bana o fotoğrafa her baktığımızda gözlerimiz doluyor. Seni enkazın altından çıkaran kurtarma ekiplerinin dirayeti ve senin 65 saat hayata tutunma azmin bu zor karanlık günlerde bize umut ışığı oldu.

BÜYÜK MUCİZE
Sevgili Elif, büyüdüğünde sosyal medyada, haberlerde, gazetelerde senin hakkında yazdıklarımızı okuyup kendinle gurur duyacaksın. 3 yaşında, o minicik bedeninle, üstünde tonlarca beton varken, yapayalnız 65 saat hayata tutunmak büyük cesaret, güç ve azim gerektiriyordu. Normalde yetişkin, güçlü insanların bile yapamadığını yaptın Elif.
Elif, küçücüksün ama yarattığın mucize çok büyük. Türk insanının nasıl mücadeleci olduğunu, en zor şartlarda nasıl ayağa kalktığını hatırlattın. Ekonomik zorluklar, Covid-19 salgını, bitmeyen doğal afetler, savaşlar, kutuplaşmalar, linçler vs. 2020 yılı insanoğlunu silindir gibi ezip geçerken, karamsarlık zirve yapmışken senin o itfaiyeci abinin parmağını tutman ve hiç bırakmaman bizlere umut oldu. Sendeki güç hepimize yeter.
Sevgili Elif, şimdi olduğu gibi eminim gelecekte de güçlü bir kadın olacaksın. Hayatta zorluklarla karşılaştığında, yere düştüğünde 65 saat enkazın altında nasıl direndiğini hatırlayacak ve tekrar ayağa kalkacaksın. Büyüyünce inşallah çok iyi yerlere geleceksin ve yaşama tutunma azminle herkese örnek olacaksın. Hep böyle tutun hayata. Aramıza hoş geldin Elif.

Kim o müteahhitler?
Sisam Adası'nın açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki bir deprem normalde İzmir'de bina yıkmaz ama çürük 20 apartman yıkıldı. Depremle ilgili her şeyi konuşuyoruz ama bu 20 apartmanın müteahhitlerini konuşmuyoruz. Emrah Apartmanı'nın müteahhiti Hayati Uzun dışında diğerlerinin ismini bilmiyoruz. Yaptıkları çürük binalar insanlara mezar olan müteahhitler ve firmaların kim olduğunu bilmek hakkımız. Yaptığı çürük binalar yüzünden hapis yatan Veli Göçer dışında bir müteahhit hatırlıyor musunuz? Elbette vardır ama sadece Veli Göçer'i hatırlamamız enteresan değil mi? 'Çürük bina yapan müteahhit cezasını çeker' algısına ihtiyacımız yok mu?

Çürük evi kiraya verenler!
Depremin İzmir Bayraklı'da yol açtığı yıkımı, binaların eski, çürük olmasına ve kesilen kolonlara bağlıyoruz. Peki, depremde Bornova'da hasar alan iki yaşındaki lüks plazaların duvar ve kirişlerinin patlamasına ne demeli?
Bu plazalardaki milyonluk daireler depreme dayanıklı diye satılmış, iyi mi... Ev alacaklara 1999 Marmara Depremi'nden sonra yeni deprem yönetmeliğine göre yapılmış binalar tavsiye edilir. Lakin Bornova'da olduğu gibi bizde güya deprem yönetmeliğine göre yapılmış binalar da hasar görüyor, yıkılıyor.

RAPOR ZORUNLU OLSUN
Hangi kritere göre depreme dayanıklı daire alacağız ya da kiralayacağız? Emlakçının "Buranın zemini sağlam. Müteahhit de tanıdık" demesine mi inanacağız?
İzmir'de yıkılan Rıza Bey Apartmanı'na 2012 yılında çürük raporu verildi. Yıkım için anlaşamayınca bina sakinlerinin bazıları evlerinden ayrıldı. Evin dışına mantolamayla makyaj yapıldı ve dairelerin çoğu kiraya verildi. Evinin çürük olduğunu bildiği halde kiraya veren mal sahibi de bu cinayete ortak olmuyor mu?
Benim önerim şöyle: Gayrimenkul satışı ve kiralama işlemlerinde depreme dayanıklılık raporunu almak zorunlu olsun. 'Dayanıklı', 'riskli' ve 'çürük' gibi sınıflandırmalar yapılsın. Çürük evlerin satışı ve kiralanması yasaklansın. Herkes oturduğu ya da alacağı evin deprem riskini bilsin! Deprem dayanıklılık raporu, inşaat sektörünü ve piyasasını kökten değiştirir!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA