Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Neden Türk medyasına konuşmuyorlar?

İngiltere hükümeti, salgına karşı geliştirilen ve yüzde 95 etkinlik gösteren Pfizer/BioNTech aşısının kullanımını resmi olarak onaylandı. Bu, aşıyı geliştiren Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci için önemli bir adımdı.
Peki, medyamızda Şahin ve Türeci hakkında her gün haberler çıkarken, sürekli onların başarılarıyla gurur duyuluyorken, bu iki bilim insanının Türk medyasına konuşmaması garip değil mi? Bizden röportaj teklif eden olmuştur diye düşünüyorum. Çok yoğun oldukları için kabul etmemiş olabilirler diyeceğim ama dünya medyasına sürekli konuşuyorlar!

Bu röportaj ve haberlerde ünlü çiftin Türk kimliği pek gündeme gelmiyor.
Türeci'nin ailesi, doğumundan önce Almanya'ya göçtü. Şahin ise İskenderun'da doğduktan sonra 4 yaşında ailesiyle Almanya'ya gitti. Belki de Şahin ve Türeci'nin Türkiye ile fazla bağları yok. BBC'ye verdikleri röportajda aşıyı bulmalarını Türk usulü çay içerek kutladıklarını söylemek dışında Türkiye ile ilgili hiçbir vurgu yapmadılar.
Oysa biz burada aşıyı Türkler buldu diye balkonlara bayrak asacak kıvama gelmiştik. Yoksa biz mi abartıyoruz bu iki bilim insanının Türk kimliğini?

Çin aşısı...
Türkiye, Covid- 19'a karşı 50 milyon doz 'CoronaVac' aşısı için Çin ile anlaştı. Çin, salgına karşı en başarılı ülke ama sosyal medyada Çin aşısına karşı bir önyargı var. Bu ön yargı 'Çin malı' dendiğinde başlıyor! Aşılar arası gizli bir karalama kampanyasının yürütülmesi, Çin ve Rus aşısı hakkında sürekli olumsuz haberler yapılırken Alman-ABD aşıları hakkında genelde olumlu haberlerin çıkması vs. 'CoronaVac' aşısına karşı önyargının birçok nedeni var.
Hâlbuki Çin'de her şeyin en kalitelisi de üretiliyor, teknoloji devleri bu ülkede üretim yapıyor ama bizim tüccar daha çok kar için en ucuz Çin ürünü alıp ülkeye getirdiği için Çin malına karşı bir önyargı oluştu.
Ayrıca aşı karşıtı cahillerin bütün aşılar hakkında söyledikleri; "Kısırlık yapacak", "Genlerimizle oynayacaklar", "Mikroçip yerleştirdiler" gibi komplo teorileri var!
Özetle "Alman aşısı varsa olurum" diyen de, "Önce başkaları aşı olsun, sonra ben olurum", "Salgın böyle devam ederse Çin, Alman, Rus aşısı fark etmez, ne varsa olurum" diyen de var. Belki de aşı sırasına ilk "Çin aşısı olmam" diyenler girecek!

Sıfır ama 1 yaşında!
İkinci el otomobil fiyatları düşer dendi, düşmedi. 'Alan kazanır' dediler, satış olmadığı için kazanan da yok. Herkes 'tok' satıcı, internet ilanlarına bakan otomobiline zam yapıyor!
Sıfır otomobil üretimi artınca ikinci el piyasasının düşeceği yönünde beklenti vardı, o da olmadı. Sıfır otomobil isteyenler bayilerin indirim yapmasını bekliyor ama kayda değer indirim de yok. Asıl ilginci; piyasada sıfır otomobil de yok
Eee bayilerden toplanıp galerilerde stoklanan 2020 model araçlar ne olacak şimdi? 2021 yılında ilana "Sıfır ama 1 yaşında" diye mi yazacaklar?

Kombi yakmayan komşu
Kara kış kapıya dayanınca, geleneksel 'doğalgazdan nasıl tasarruf edilir?' haberleri çıkmaya başladı. "Isıyı sabit tut", "koltuğu peteğe dayama" vs. deniyor ama alt ve üstteki komşu kombi yakmıyorsa kombinin gazını kökleseniz de fayda etmiyor!
Merkezi kalorifer sistemli binada oturan bir vatandaş, alt ve üst komşularının yurtdışına çıkarken petekleri kapatmalarına sosyal medyada şöyle isyan ediyordu: "Peteği kapatsalar da açsalar da aynı yakıt aidatını ödüyorlar ama kapatıp gittiler. Söyleyecek başka sözüm yok!"
Bu devirde iyi komşu kombiyi kısmayandır!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA