Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Bir kadeh benzin alır mısınız?

Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada benzine, doğal gaza, elektriğe büyük zamlar yapıldı. Pandemi kapanmalarının, ekonominin durmasının ve fazla para basmanın faturası son dört aydır çıkmaya başladı.
Ekonomik daralmaya bir de enerji krizi eklenince fiyatlar uçtu, başta ABD ve Avrupa olmak üzere birçok ülke tarihlerindeki en büyük enflasyon artışlarını yaşıyor.



Ve bu durum mizaha da yansıyor. Örneğin Fransa'da yayınlanan bir karikatürde lüks restoran garsonu kılığında pompacı, "Kadehte sunduğumuz yıllandırılmış bir kurşunsuz benzinimiz var" diyor. Akaryakıt fiyatları o kadar çok arttı ki, Fransızlar bile pahalı şarap gibi tadımlık benzin, mazot alıyoruz esprisi yapıyor.



Diğer karikatürde ise "Benzin fiyatlarına zam" yazısının altında bir Fransız kafasına benzin pompasını dayamış.
Paris'te bile benzinin litresi 1,559 Euro olunca arabayla ulaşım lüks kaçmaya başladı. Sarı Yelekliler şimdi benzin zamlarını protesto ediyor!
İngiltere'de de enflasyon son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Almanya'da ise 1992'den beri kaydedilen en yüksek enflasyona ulaşıldı. Bu üç ülke Avrupa'nın lokomotifi, diğerlerinin halini siz düşünün.
Uzmanlar enerji fiyatlarının yarattığı baskıların azalmasının aylar süreceğine işaret ediyor. Türkiye'deki hayat pahalılığı, elektrik ve benzin/mazot fiyatlarındaki yükselişi değerlendirirken dünyadaki enerji krizi hesaba katılmalı. Yani fiyat artışları Türkiye'ye özgü bir durum değil.
Gelişmekte olan bir ülke olduğumuz için küresel ekonomik kriz dar ve orta gelirlinin canını yakıyor elbette.

***


YUNANİSTAN'DA LAİKLİĞE SON!
Yunanistan'ın Fransa'dan sipariş ettiği 18 Rafale savaş uçağının toplam maliyeti 2,7 milyar dolar. Yunanlılar bu uçaklarla Türkiye'ye karşı askeri üstünlük kurduklarını düşünüyorlar. Ve dün 6 Rafale uçağının Atina'ya ulaşmasını milli bayram gibi kutladılar.



Başbakan Kiryakos Miçotakis'in de katıldığı törende teslim alınan uçakları Yunanistan Kilisesi'ne bağlı rahipler kutsadı.
Bizde aynısı olsaydı, hocalar dua okusaydı, laiklik elden giderdi! Öyleyse Yunanistan'da laiklik elden gitmiş mi oldu?
Hayır, Yunanistan hiçbir zaman laik ülke olmadı. Siyaset, ordu ve din iç içe. Rahiplerin kutsal suyla uçakları kutsaması da garipsenmiyor.

***


VATANSEVER ZENGİN VAR MI?
"Milyonerler olarak mevcut vergi sisteminin adil olmadığını biliyoruz. Birçoğumuz dünyanın son iki yılda çok büyük acılar yaşadığını ve bu süreçte servetimizin daha da arttığını görüyoruz. Ancak dürüst bir şekilde payımıza düşen vergileri ödemek zorunda kaldığımızı söyleyemeyiz."
Az önce, 102 milyoner ve milyarderden oluşan, kendilerine "Vatansever Milyonerler" (Patriotic Millionaires) diyen grubun Dünya Ekonomik Forumu'nda yayınladıkları açık mektubun giriş kısmını okudunuz.
Özetle bu 102 ultra zengin insan, küresel ekonomik iyileşmeden çok kâr ettik ama paylarımıza düşen vergiyi ödemeye zorlamıyorsunuz, 'Bizden daha fazla vergi alın' mesajı verdiler.
Gerçekten duygulandım... Rahmetli Leonard Cohen'in 'Everybody Knows' şarkısında dediği gibi "Herkes biliyor, zarların hileli olduğunu / Fakirler fakir kalır, zenginler zenginleşir / Hep böyle gider!"
Dünyadaki en zengin 2.153 kişinin servetinin 4,6 milyar kişinin servetinden fazla olduğunu ve bu zenginlerin pandemide de servetlerini ikiye katladıkları da biliniyor.
Türkiye'de de durum aynı! Peki bizde vatansever zengin yok mu? Son 20 yılda rüyalarında bile görmeyecekleri kadar zengin oldular. Pandemide ve devamındaki küresel ekonomik krizde bile çok kazandılar ama sürekli ağladılar. Hep vergi indirimi, kolaylık istediler!
Ekonomik durgunluk yaşanırken yatırım yapmadılar, paralarını faiz ve dövizde tuttular. Birçoğu servetini yurt dışına taşıdı.
Yukarıdaki bahsettiğim mektuba imzasını atan 102 ultra zengin, 'servet vergisi'nin uygulanmasını istiyor.
Bu köşede daha önce de 'servet vergisi'nin hayata geçirilmesini önerdim.
Bizde çoğu zengin lafta vatansever ve milliyetçi! Her şeyi devletten beklemek olmaz! Zenginler de elini taşın altına koymalı!

***


HAYATLA KUMAR OLMAZ!
Çekya'da ünlü şarkıcı Hana Horka, koronavirüs nedeniyle uygulanan kısıtlamalardan muaf olabilmek için eşi ve oğlunun virüse yakalandığı dönemde kendisine bilerek koronavirüs bulaştırdı. Sonra sosyal medya hesabından iyileştiğini duyurdu.
Horka geçtiğimiz pazar günü yaptığı paylaşımında, "Delta mutasyonundan kurtuldum. Çok renkliydi. Yaşasın, artık saunam var, sosyal hayatım var, yüzebileceğim. Yani tiyatro, sauna, konser ve biraz da deniz olacak hayatımda" dedi.



Ancak ünlü şarkıcı bu paylaşımından iki gün sonra, hayatını kaybetti. Horka'nın eşi ve oğlu ise aşılı olduğu için kurtuldu.
"Hayatınız üzerine bir kumara girerseniz, muhtemelen kaybedeceksiniz" sözünü doğrulayan bir olay bu.
Horka'nın artık sonsuza dek aşı yaptırmasına gerek kalmadı!
Bazen insanlara bir fikir çok zekice gelebiliyor, çevresindekiler ne derse desin o fikre kapılıp gidiyorlar. İşte bu çok tehlikeli! Hayatta iyi dinleyici olmak lazım!

***


TWİTTER'DAN EMEKLİ OLUNUR MU?
İrem Sak sosyal medya ile ilişkisini bitirdiğini açıkladı: "İstediğim gibi rahat paylaşım yapamaz oldum. Bir hikaye/story attığımda elim ayağım titriyordu. Çünkü her şeyi başka yere çekiyorlar. Benimki detoks değil, emeklilik. Twitter'ı kapattım. Böyle kafam rahat" dedi.
İrem de kariyerinde başarılı olup sosyal medyada kendini iyi ifade edemeyenlerden!



35 yaşındaki oyuncu, sosyal medyayı agresif kullanıyordu. Bazen birine ergen bir çocuk gibi laf çakıyor, bazen erotik pozlar paylaşıyordu. İrem'in deli dolu ruh hali bazen yanlış anlaşıldı. Bazı paylaşımları tepki çekti vs. Zamanla insanlar İrem'den sıkıldı. "Bu nasıl biriymiş böyle" diyenler oldu
Oysa daha az ve rafine paylaşımlar yapmalıydı! İrem Twitter'dan emekli oldum diyor ama döner yine. Ben daha sosyal medyayı bıraktım deyip dönmeyen görmedim!

***


Altyazı
"Her şey yoluna girmeden önce, en kötüsü olmak zorundadır." (Rick and Morty)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA