Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Karne kaygısında aile etkisi

Altıncı sınıfta okuyan kızım sınıfta kalmaktan korkuyor. Kötü bir karne getireceği için son derece gergin. Onu rahatlatmak için ne yapmalıyım? A.Ç./Mersin
Karne sendromu; bazı çocuklar için işkenceye dönen bir süreçtir. Aslında bu süreci anne ve babanın tutumları şekillendirir. Anne-babanın beklentileri yüksekse çocuktaki gerginlik de o düzeyde artar. Ailenin umursamaz bir yaklaşım göstermesi ise çocuğun da konuyu ciddiye almamasına neden olur.

SİZDEN ÇEKİNEBİLİR
Kaygı; bilinmeyene karşı yaşanan korkudur. Kızınızın kötü bir karne getireceği endişesiyle yaşadığı gerginliğin ardında sizin tepkinizden çekinmesi de yatar. Bu nedenle önce kendi davranışlarınızı gözden geçirin.

KARNE SONUÇ DEĞİL
Kızınızla konuşun. Eğer karnesi kötü gelecekse bunu düzeltmek için çözüm üretmesini isteyin. Karnenin bir sonuç değil bir sürecin göstergesi olduğunu hatırlatın. Planlı çalışma becerilerini geliştirmeye çalışın. Eğer yetersiz kaldığınızı düşünüyorsanız, bir uzmandan yardım alın.

Tatilde eğlenerek çalıştırın
Okullar tatile girdikten sonra ailece yazlığa gideceğiz. Tatilde çocuğumun ben zorlamadan ders çalışmasını sağlayabilmek için ne yapabilirim? F.M./İzmir
Yaz tatili; çocukların eğlenerek ve dinlenerek geçirmek istedikleri, derslerden ve okuldan olabildiğince uzak kaldıkları bir dönemdir. Anne-babalar ise dinlenmenin yanı sıra derslere de ağırlık verilmesini ister.
TATİLİ PLANLAYIN
Okullar tatil olduktan sonraki ilk bir ay; aile de çocuk da okul ödevlerinin getirdiği stresten kurtulmanın keyfini çıkarır. Ancak okulların açılmasına iki hafta kala ciddi bir gerginlik başlar. Bu senaryoyu yaşamamak için tatili planlı ve programlı bir şekilde değerlendirin. Gününüzün yüzde 75'ini eğlenceye yüzde 25'ini derse ayırın.

TUTARLI DAVRANIN
Her gün aynı saatte kitap okuma, test çözme ya da eğlenerek bilmece çözme seansları düzenleyin. Eğer çocuğunuzun öğretmeni yaz ödevi verdiyse bunu ufak parçalar halinde üç aya bölün. Sürekli ders, kitap gibi terimlerle çocuğunuzu bunaltmayın ama günün bir saatini de bu tarz çalışmalara ayırın ve net, tutarlı bir tutum sergileyin.

At binmek çocuğa faydalı
Kızım okuldaki arkadaşları gibi at binmeyi öğrenmek istiyor. Ben bu konuda çekimserim. At binmenin çocuğuma ne tarz katkıları olabilir? T.Ü./İstanbul
At binmek; çocuğun vücudundaki tüm kasları çalıştırır. Ayrıca atı kontrol etme becerisi, kişinin otokontrol gelişimi açısından da önemlidir. Hayvan sevgisi ve doğayla iç içe olmak da çocukta farklı bakış açılarının gelişmesini sağlayacaktır.

KORKULARINI YENERLER
Binicilik sporu, çocuklar için etkili ve önerilebilecek bir spordur. Ayrıca çocukların hayvanlardan korkmamasını da sağlar.

KASK VE DİZLİK ŞART
Ancak bu sporun uzman eğitmenler gözetiminde yapılmasına dikkat edilmelidir. İşinin ehli olmayan kişilerden yardım almak ise ciddi kazalara neden olabilir. Kask ve dizlik gibi koruyucu aparatlar kullanmak da ihmal edilmemelidir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA