Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

İş disiplinini öğrenme fırsatı

13 yaşındaki oğlum yaz döneminde bir işe girip çalışmak istiyor. Ben bu konuda kararsız kaldım. Ona çalışması için izin vermeli miyim? N.R./Bursa
Oğlunuzun yaz döneminde çalışmak istemesinin, birkaç nedeni olabilir. Yetişkin gibi olma gayreti, kendi yeteneklerini ve kişilik özelliklerini test etmek istemesi ve para kazanmanın tadına varma isteği; bu nedenler arasındadır.

OLUMLU KATKI SAĞLAR
Aslında yasal olarak bu yaşta birinin çalışması da çalıştırılması da yasak! Ancak; bir yakınınızın yanında ya da babasının işinde yardım amaçlı çalışması, oğlunuzun kişisel gelişimine olumlu katkı sağlar. Kurallar, toplumsal değerler, kişiler arası ilişkilerin gelişmesi, çocuğun yeterli ve yetersiz yanlarını görmesi, harçlık niyetine aldığı paranın kıymetini bilmesi; fayda sağlayacaktır.

İKİ HAFTA YETERLİDİR
Çocuğunuzu, bir süreliğine tanıdığınız birinin yanına yerleştirmenizi öneririm. Ancak bu çalışma süresini en fazla iki haftayla kısıtlayın ve oğlunuza sadece iş tecrübesi edinmesi için çalışmasına izin verdiğinizi söyleyin. Mesai saatlerine uyması ve disiplinli olması konusunda özellikle uyarın.

İNATÇILIĞINI UNUTTURUN
Bir yaşındaki kızım son derece inatçı. İstediği olmadığı zaman saatlerce ağlıyor. Onu ağlatmalı mıyım yoksa istediklerini yapmalı mıyım bilemiyorum. H.D./Manisa
Ben çocukların 2-3 yaşına kadar (Hatta mümkünse okul çağına dek) ağlatılmaması taraftarıyım.

AĞLATMAK İYİ DEĞİL
Bu yaşların güven-güvensizlik dönemi olduğunu düşünürsek; etrafında olup biteni anlamaya çalışan bir çocuğu ağlatmak, onun dış dünyaya karşı güvensizlik duymasına neden olur. Size, kızınızı ağlatmak yerine inatçılık yaptığı zaman dikkatini farklı bir yöne çekme tekniğini kullanmanızı öneririm. Sevdiği bir hobiyi birlikte yaparak onu oyalarsanız inatçılığını unutur.

TAVIR ÖNEMLİ
Bu tip olaylarda esas olan sizin davranış ve tutumlarınızdır. Eğer, kızınızın her inatçı davranışını onaylar ve hemen istediğini yaparsanız; çocuğunuz da inatçılığını size karşı kullanacaktır.

TIRNAK YEMEK ÖĞRENİLEN BİR ŞEY
Kızım sürekli tırnağını yiyor. Onu çok uyardım ama beni kesinlikle dinlemiyor. Ne zaman yalnız kalsa elini ağzına götürüyor. Nasıl önleyebilirim? Ş.T./Iğdır
Tırnak yeme; görerek öğrenilen bir davranıştır. Çocuk durup dururken tırnağını yemez! Ya yakın çevresinde, ya arkadaşlarında ya da televizyonda gördüğü bir sahnede bunu keşfeder. Bunun için öncelikle; eğer etrafında tırnak yiyen biri varsa çocuğunuzun onu görmemesini sağlayın.

ÇİZELGE HAZIRLAYIN
Daha sonra da kızınızla konuşarak tırnaklarının uzaması konusunda anlaşmaya varın. Bir haftalık bir çizelge hazırlayın. Her gün tırnaklarına bakacağınızı, biraz uzadıysa 10 puan vereceğinizi söyleyin.

KIZINIZI MOTİVE EDİN
Sürekli "Yapma" demek yerine, tırnaklarını yemediği zamanlarda kızınızı motive edin. Özellikle bir şeye daldığında bu davranışı artacağından, gerekirse elini meşgul edecek bir şeyler verin. Sonuç alamazsanız bir uzmana başvurun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA