Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Yükseköğrenim neden gereklidir?

Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı gelişme ve teknolojik yeniliklerin hayatımıza girmesi ile birlikte eğitim olanakları ve eğitime talep her geçen gün artıyor. Bu talepte, eğitime erişim, kesintisiz 12 yıllık eğitim, her ilde açılan üniversiteler ve ülkemizin genç nüfusu önemli rol oynuyor. Bunun önemli göstergelerinden biri, üniversite sonrası yüksek lisans ve doktora yapan sayısındaki hızlı artış. Bu artışın sebeplerini araştırdım.
Temel etmenlerden biri üniversite derecelerinin artık yeterli olmaması ve üniversite sonrası artan işsizlik sürecinde yeni bir alana yönelme isteği. İş yaşamında ise uzmanlık alanından başka bir alanda akademik uzmanlık talebi şirketlerin beklentileri arasında artık. Ayrıca artan akademik imkânlar da bu talebi hızlandırıyor.
Sevgili aileler, gençler artık gelişen yeni dünyada özgür olmak ve farklılaşmak istiyor. Bunu yaparken de 4 yıl öğrenim gördüğü ve meslek olarak ağırlığını hissettiği alan dışında iş yaşamında işine daha pratik olarak yarayabilecek alanları öğrenmek ve bunu da bir akademik derece ile taçlandırmayı arzu ediyor. Ayrıca gençler mezun olduktan sonra yurtdışı deneyimini de yaşamayı tercih ediyor. Bu amaçla özellikle Avrupa, İngiltere ve ABD'de bulunan farklı üniversitelerde yüksek lisans ve doktora eğitimine gidiyorlar.
Bunun yanı sıra Türkiye'de yüksek lisans yaparken de AB'nin Erasmus Programı ile de araştırma için Avrupa'da kalabiliyor; farklı öğrenim ortamını görebiliyorlar. Bu açıdan yüksek lisans artık bir gereklilik halini almaya başladı. Ayrıca istihdam için de artık önemli bir kriter halini aldı. Yüksek lisans yoğun okul temposu sonrası özellikle araştırma ve uzmanlaşma odaklı bir eğitim imkânı sağlıyor. Bu noktada aklıma şu soru takılıyor: Üniversitelerimizdeki eğitim çok mu yoğun ve yüksek lisansta sağlanan daha özel olma ve hocalarla daha yakın ilişki kurabilme olanağı üniversitelerde yok mu?
Tanıdığım birçok öğrenci yüksek lisans eğitiminde araştırma yöntemleri, bir konuda uzmanlaşma, tez yazabilme, kütüphane kullanımı, analitik yazma becerileri, bir araştırma projesi yönetme konusunda daha çok şey öğrendiklerini söylüyor. Özellikle iş yaşamı ve akademik yaşamda çok daha güçlü ve faydalı bir katkı sağladığını belirtiyorlar. Kısacası, sektör yaşamında başarılı olabilmeniz için, bence yüksek lisans çok önemli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA