Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Gazlı içecekler yerine soda için

Ramazan’da iftarla sahur arasında bol sıvı almak gerekir. Şeker oranı yüksek meyve suyu ya da gazlı içecekler tüketmek yerine soda için. Böylelikle hem fazla kaloriden kaçınmış, hem de vücudunuzdaki mevcut suyu korumuş olursunuz

Oruç tutmanın faydalarını, sağlık üzerindeki olumlu etkilerini artık biliyorsunuz. Peki ya oruç tutmanın ömrü uzattığını da biliyor musunuz? İnsanın uzun yaşama arzusu hemen her alanda olduğu gibi aralıklı oruç çalışmalarında da kendini gösterdi. Aralıklı orucun sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin yanında yaşlanma ve yaşam süresi üzerindeki etkileri de detaylı bir şekilde ele alındı. Yüz yıllık bir araştırmanın ardından ortaya çıkan genel sonuç, kısıtlı gıda tüketiminin yaşam süresini önemli ölçüde artırdığı oldu. Yapılan en eski çalışmaların birinde, genç yetişkin olduklarında alternatif- gün beslenme rejimi uygulanan sıçanların ortalama ömürlerinin yüzde 80 kadar arttığı görüldü. 1934'ten 2012'ye kadar yapılan çalışmaların meta analizine göre sıçanlarda ortalama yaşam süresinin yüzde 45'e, farelerde ise yüzde 27'ye kadar arttığı belirlendi. İftar ve sahur arasında bol su tüketin: Vücudun yüzde 60'ı sudan oluşuyor ve düzgün çalışabilmesi için de suya ihtiyacı var. Bu nedenle gün boyunca bol su içmek oldukça önemli. Ramazan ayında ise su içmeden geçirilen 16 saati telafi etmek için iftar ve sahur arasında bol su içmek gerekiyor. Ancak kısıtlı zamanda günlük ihtiyacı karşılayacak kadar su içmek herkes için kolay değil. Bu sebeple işte size iftar ve sahur arasında su alımınızı artırabilmeniz için birkaç öneri…

MEYVELER DE SU İÇERİR
Orucunuzu limonlu suyla açın: Uzun süren susuzluğun ardından orucunuzu limonlu ılık su ile açmanız, hem susuzluğunuzu giderecek, hem de sindirim sisteminizi hızlı çalışması için teşvik edecektir.
Daha çok sebze ve meyve tüketin: Vücuda su sağlamak için sadece su içmek gerekmez. Birçok sebze ve meyve yüksek oranda su içerir. Hafif iftar yemeğinizin ardından karpuz, çilek, salatalık gibi besinleri tüketebilirsiniz.
Hedef belirleyin: Özellikle kısıtlı bir zamanda fazla su içmek zor gibi görünebilir. Su tüketimini artırmak için kendinize makul bir hedef belirleyin. Örneğin normal zamanda akşam yemeğinden sonra iki bardak su içiyorsanız, iftardan sonra bir anda beş bardak içmeye çalışmak yerine kendinizle uzlaşın. Kendinize her gün bir bardak daha fazlada su içeceğinizi söyleyin. Böylece vücudunuzun bu değişikliğe uyum sağlaması için zaman tanımış olursunuz.
Mineralli su için: Sıvı tüketebileceğiniz kısıtlı zamanda, şeker oranı yüksek meyve suyu ya da gazlı içecekler yerine soda için. Hem fazla kaloriden kaçınmış, hem de vücudunuzdaki mevcut suyu korumuş olursunuz.
Alarm kurun: İftar yemeğinden sonra televizyon izlerken ya da başka bir işle ilgilenirken zamanın nasıl geçtiğini anlayamadan uyku saatiniz gelebilir. Eğer böyle bir sorun yaşıyor ve yeterli su içemiyorsanız alarm kurmayı deneyin.
Kendinize aromalı su hazırlayın: Sürekli su içmeye çalışmak sıkıcı olabilir. Suyu daha çekici hale getirmek için içine salatalık, ananas, nane ve limon gibi doğal aromalar ekleyebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA