Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Siperlik yüze dokunma olasılığını düşürüyor

Yeni normal hayatımızın bir parçası olan yüz siperlikleri tek başına yüzde 100 koruma sağlamıyor ancak virüslü damlacıkları engellemesi olası. Aynı zamanda yüze dokunmayı engelliyor ve temizlenebiliyor

Bugün yaşadığımız normal günümüzde, maske takmak, sık sık ellerimizi dezenfekte etmek, insanlarla tokalaşmamak gayet sıradan bir hal aldı. Koronavirüsün neden olduğu yeni normal hayata, genel olarak çabuk adapte olundu diyebilirim.
Büyük çoğunluk gerekli önlemleri alıyor, kendini ve çevresindekileri korumak için işi şansa bırakmıyor. Hatta bazıları, uzmanların gerekli gördüğünden bile fazla önlem alıyor. Mesela uzmanlar, korumak ve korunmak için maske kullanmayı öneriyor, hatta otoritelerce kullanımı zorunlu tutuluyor. Ancak koruyuculuğu hakkında henüz yeterli bilgi edinilmemiş bir yöntem maske kadar aranır oldu: Yüz siperliği…

BULAŞ RİSKİNİ AZALTABİLİR
Baş çevresine sabitlenebilen ve yüzü tamamıyla kapatan bu plastik kalkanları salgın öncesinde sokaklarda görsek kullananlar hakkında kim bilir neler düşünürdük. Bugün ise yeni normal hayatımızın bir parçası oldular. Yüz siperliklerinin hem dışarıdan gelecek, hem de kişinin yayabileceği virüslü damlacıkları engellemesi olası.
Bazı bilim insanlarına göre, en az sosyal mesafe ve el hijyeni kadar vaka sayısını azaltmaya yardımcı olacak yüz siperliği, koronavirüsten korunmak için olmazsa olmazların arasına girmeli. Dünya Sağlık Örgütü, şu an için sadece bez maskelerin kullanılmasını öneriyor. Yüz siperliği kullanılmasını da gerekli görürler mi, bunu zaman gösterecek. Ancak kullanmak isteyenler için, bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. Yüz siperlikleri son zamanlarda hastanelerde yaygın bir şekilde kullanılıyor. Covid-19 ile enfekte olmuş bir hastanın gerekli bakımını yapan sağlık çalışanları, maskelerinin üzerine siperlik takarak kendilerini koruyorlar. Elbette bu ekipmanın yüzde 100 virüs geçirmez olduğunu söyleyemeyiz. Öksürük simülatörü kullanılarak yapılan bir çalışmada, virüslü damlacıkların yüzde 4'ünün siperliğin altına girebildiği ve solunabildiği bulundu. Öte yandan 'hiç koruma sağlamıyor' da diyemeyiz. Zira araştırmada yüz siperliğinin virüslü damlacıkları taşıyan havanın solunma riskini yüzde 23 oranında azalttığı da görüldü. Bazı uzmanlara göre siperliklerin diğer maskelerden daha etkili olma potansiyeli var. Kullanıldığında yüze dokunma olasılığını düşürüyor ve temizlenebiliyor.

TEK BAŞINA KORUYUCU DEĞİL
Siperlikler ile ilgili olarak daha önce yapılmış araştırılmalardan elde edilen verilere göre ise, yüz siperlikleri tek başına koruyucu değil, diğer koruyucu önlemler de alınmalı. Uzmanlar, siperlik kullanımının önerilmesi konusunda bölünmüş durumdalar. Bazıları kullanımının getirdiği zorluklar nedeniyle insanların siperliklerden uzak duracağını, bazıları da potansiyel koruyuculuğu nedeniyle tercih edilebilir olacağını düşünüyor. Ortak noktada buluşulan konu ise; cerrahi maske, ev yapımı maske ya da yüz siperliği kullanılsın fark etmez, ağız ve burun bir şekilde mutlaka kapatılsın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA