Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Tarih aynasında CHP

CHP içinde ideolojik bir tartışma var. Baykal/Sav çevresindeki ulusalcılar, partinin değerlerine sahip çıkılmadığını düşünüyorlar. İster istemez, 1960'lı yıllardaki "ortanın solu" tartışmasını hatırladım. İnönü, CHP'nin ortanın solunda bir parti olduğunu söyleyince, Ecevit bu düşünceye sahip çıkmış, buna mukabil, Turan Feyzioğlu ekibi, sıcak bakmamıştı. Neticede 1967'de Feyzioğlu, 47 senatör ve milletvekiliyle CHP'den ayrıldı. Ortanın solu ekibinin fikir babaları, Ecevit'in yakın danışmanları "Mülkiye Cuntası" denilen Haluk Ülman, Turan Güneş, Besim Üstünel, Ahmet Yücekök ve Deniz Baykal gibi isimlerden oluşuyordu. Bunlar, Nihat Erim, Kemal Satır, Turan Feyzioğlu ekibine karşı mücadele ettiler ve zaman içinde İsmet İnönü'yü de tasfiye ederek parti yönetimini ele geçirdiler. Ecevit, İnönü'nün Genel Sekreteri'ydi. Gitgide örgütte ve parti yönetiminde egemen güç haline gelmişti. İsmet Paşa ise, CHP'nin, milletvekili ve senatörlerden oluşan grubunda etkiliydi. İpler 12 Mart 1971 müdahalesinden sonra kopma noktasına geldi. Demirel hükümeti istifa ettirilince, askerler Nihat Erim'in başbakanlığında, sözde tarafsız bir hükümet kurdurdular. Nihat Erim CHP'den istifa ettirilerek, "tarafsızlaştırılmıştı." Ecevit, hükümete CHP'nin üye vermemesinden yanaydı. Zaten karşı ekipten Nihat Erim'in başbakan olmasını da içine sindirememişti. İnönü'nün ısrarıyla, CHP hükümete bakan verince, Ecevit Genel Sekreterlik'ten ayrıldı. CHP'de iki başlılık giderek derinleşiyordu. Örgütte Ecevit güçlüydü. TBMM ve Senato'daki CHP grubunda ise İnönü'nün ağırlığı mevcuttu. 6 Mayıs 1972'de 5. Olağanüstü Kurultay toplandı. İnönü, mevcut Parti Meclisi'ne güvensizlik oyu verilmesini Kurultay'dan talep etti. Böylece iki başlılık sona erecekti. Ama Ecevit yanlısı Parti Meclisi, 507'ye karşılık 709 oyla güven oyu aldı. İnönü, Genel Başkanlık'tan istifa etti. 14 Mayıs'ta Seçimli Kurultay'da, Ecevit Genel Başkan seçildi. Takip eden günlerde, 15 Senatör ve 44 milletvekili partiden koptu. Bunlar "Cumhuriyetçi Parti" adıyla yeni bir parti kurdular fakat uzun süre devam ettiremediler. 1973'te Turan Feyzioğlu'nun Güven Partisi'yle birleştiler.
Genel Başkan değişikliğinden sonra CHP, 1973'te oyunu % 33'e çıkararak birinci parti oldu. 1977 ise, % 41 oy aldı. Ecevit, uzun yıllardan sonra, CHP'yi iktidar yapmayı başardı.
1970'lerdeki derin çatışma, partinin bölünmesine yol açmıştı. Acaba bu defa benzer bir gelişme ortaya çıkabilir mi? Zaten benzerlik bu noktada bitiyor. Çünkü o tarihte Ecevit'in başkanlığındaki yeni ekip, CHP'yi çok ileri taşımıştı. Şimdilik Kılıçdaroğlu'nun böyle bir başarıya imza attığını göremiyoruz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA