Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Akbank kendi fotoğrafını çekti şeffaflık yolculuğuna çıktı

Sabancı Kuleleri'nin 33'üncü katı. Manzara muhteşem. Akbank yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Murahhas Üye Hayri Çulhacı ve Akbank Genel Müdür Vekili Hakan Binbaşgil ile öğlen yemeğinde bir araya geldik.
Dinçer'in büyük bir heyecanı vardı. Akbank, 'Sürdürülebilirlik Raporu' açıklıyordu ve ilk toplantıyı bir grup kadın gazeteciyle yapmayı uygun görmüşlerdi ve ardından da bu raporu Cumhurbaşkanı Gül'den Başbakan Erdoğan'a, bakanlardan, bankacılık sektörünün önemli kuruluşlarına ve de en önemlisi tüm müşterilerine, paydaşlarına en şeffaf haliyle sunacaklardı.
Banka, bu raporla soysal, çevresel ve ekonomik tüm sonuçlarını hiçbir şeyi gizlemeden isteyen herkesle paylaşmaya başlamış oluyor. Bu, dünyanın önde gelen bankalarının, şirketlerinin bir süredir konuştuğu yaptığı bir şey. Ama Türkiye'de ilk defa bir banka böylesine önemli rapor yayınlıyor ve adeta "Bundan sonra raporun içindeki tüm sonuçların çok daha iyi olması için kendi içimizde yarışacağız" diyor.

Her sorunun bir cevabı var artık!
Öyle ya, Akbank'ın ekonomik tüm verilerini takip etmeye çalışabilirsiniz ama bugüne kadar çevreye karşı sorumluluğunu ne ölçüde yerine getirdi, yanlışları var mıydı, yaptığı doğrular nelerdi diye soracak olsanız hiç birimizin elinde net, ölçülebilir bir veri, bilgi yoktu. Ama artık var. Aynı şekilde sosyal sorumlulukla ilgili yaptıklarının da tümünü bir elden görme şansı var.
Rapor aklınıza gelebilecek her soruya bir cevap içeriyor. Ama tahmin edeceğiniz gibi dünyanın en önemli sorunu çevre olduğuna göre, bizler de en çok Akbank'ın çevre konusunda hangi sözleri verdiğini ve nerede olduğunu merak ediyoruz.
Dinçer, son 10 yıldır özellikle Enron gibi bir ismin yaşadıklarından sonra dünyada sürdürülebilirlik konusunun ciddi bir şekilde gündem oluşturduğunu anlatıyor. Yani artık ekonomik sürdürülebilirlik ve de bu nesile yapılan harcamaların gelecek nesillere de doğru aktarılabilmesi, çevre ve etik konularında sürdürülebilir hedeflerin olması herkesin önceliği.
İşte bu görüşlerden yola çıkan Akbank ekibi, müşteri memnuniyetinden, bu memnuniyeti nasıl ölçtüğüne, çalışan memnuniyetinden, örneğin kulelerdeki enerji sarfiyatıyla dünyada bıraktıkları ayak izlerine kadar her türlü bilgiyi paylaştıkları bir rapor hazırlamış. Hayri Çulhacı'dan bu raporda, tüm dünyada yaygın biçimde kabul gören Global Reporting Initiative (GRI) G3 ilkelerinin kullanıldığını öğreniyoruz. Böylece Akbank'ın gönüllü olarak kendi fotoğrafını çekmesiyle bizler de 20 milyar dolar piyasa değeri olan bir deve ait tüm bilgilere sahip olduk.

Komitede kimler var?
Sürdürülebilirlik Komitesi de kuran Akbank, Komite Başkanlığı'na da Hayri Çulhacı'yı getirmiş. Suzan Sabancı Dinçer, Zafer Kurtul, Ziya Akkurt, Hakan Binbaşgil, Zeki Tuncay, Atıl Özus, Cenk Göksan
ve Derya Bigalı da komitenin üyeleri.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA