Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Vestel ve Digitürk, Libyalı mucit Sadeg Faris'le ne konuşuyor?

Telefonum çaldığı sırada işlerimi bitirmiş, evin yolunu tutmuştum. Arayan tanınmış mucidimiz, fütüristimiz, işadamı Alphan Manas'tı. Bir iletişim kopukluğu yaşamıştık.
Beni tanıştırmayı istediği kişi onuruna evinde verdiği yemekten o dakika haberim olmadı. Bir yandan içimden 'mümkün değil' diye geçiriyor, öte yandan da 'Manas bu kadar büyük heyecanla anlatıyorsa sözünü ettiği kişiyle mutlaka tanışmam gerekiyor' düşünüyordum. Sonunda O da kazandı, ben de.
Dünyanın önde gelen bir mucidiyle o akşam tanıştım. İsmi Sadeg Faris. Libyalı. Babası çok küçükken vefat ettiği için, 5 kız kardeşine bakmakta zaten zorlanan annesi tarafından yetiştirme yurduna verilen ve o zorlu şartlarda kendisini müthiş eğiterek, ABD'nin yolunu tutmayı, iyi okullardan kazandığı burslarla eğitimini kusursuz tamamlamayı başaran biri Faris.
Neticesinde denen o ki, kurduğu şirket 3 boyutlu teknolojilerde dünyada alınan patentlerden yarısının sahibi. Misyonunu, 'İnsanlığın sorunlarına çözüm üreten öncü ve devrimci teknolojiler bulmak, geliştirmek ve pazarlamak' olarak anlatan Faris, dünyada 1 dolara DNA analizinin de mucidi olarak tanınıyor.
Alphan Manas ile yolları kesişen Sadeg Faris, Türkiye'de öncelikle Vestel ve Digitürk ile görüşmüş. Hepimizin bildiği gibi 3 boyutlu tv, şu anda teknoloji sektöründe bir numaralı gündem maddesi.
Faris ve ekibine ait bir buluş, 2 boyutlu TV'de 3 boyutlu film oynatan bir dekoder. Şu anda piyasada satılan 3 boyutlu TV'ler 5- 8 bin lira civarında. Pahalı olduğu için tüketici talebi de yok. O nedenle örneğin Digitürk, 3 boyutlu futbol maçına başlamak için belki de heyecansız. Oysaki bu dekoder satışta olsa pek çok insan tercih edebilecek.
Manas, üç boyutlu geçişe yardımcı olan bu teknolojiyi Türkiye'de üretmeyi ve dünyaya satmak istediklerini söylüyor. Manas, 200'ün üzerinde patentli buluşu olan Sadeg Faris ile birlikte hükümet destekli bir de laboratuvar kurmak istiyor. Ama tabii devletin kontrolünü değil, tıpkı EPDK gibi denetimini istiyor. Yani böyle bir merkezin TÜBİTAK ya da üniversitelerin kontrolünde olmasının projeyi başarısız kılacağına, girişimci ruhu öldüreceğine inanıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA