Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

TCMB ve ‘ithalat cenneti’

'Covid-19' salgını sonrası dönemin öne çıkacak başlıklarından birisi, 'kendine yetebilen ülke' stratejisi olacak. Küresel imalat sanayinin yüzde 23,8'inin Çin'e bağımlı olması artık masaya detaylı bir şekilde yatırılmış bir konu. Ülkeler, vazgeçilmesi çok zor, ülke açısından yeterli yerli üretimin ancak uzun vadede mümkün olduğu kimi stratejik ürünler dışında, üretimin ihtiyaç duyduğu hammadde, ara mamul ve sermaye mallarının (makine ve teçhizat) tümünü kendi imkanlarıyla karşılamakta kararlı oldukları yeni bir döneme geçişi hızlandıracaklar.
Bu nedenle, 'yeni normal' aynı zamanda, 'küreselleşme' olgusunun sınırlanması, etkisini bir dönem için kaybetmesi anlamına geliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, dünya ekonomisinin gündeminin ilk sıralarında yer alan 'yeni normal'i, Türkiye Ekonomisi açısından her alanda önemli kazanımların elde edileceği bir dönem olarak vurguluyor. Albayrak, Türk iş dünyasının her alanda önemli kazanımlar elde edeceği; tarihi fırsatlara şahit olunacak, her alanda daha etkin şekilde üretmenin gündemde olacağı; yerli üretimin dünyayla rekabetinin Ekonomi Yönetimi'nin tüm politikalarında önceliğe sahip olacağı yeni bir dönemi müjdeliyor.
Bakan Albayrak'ın altını önemle çizdiği konu, Türkiye'nin üretim kapasitesini iyi bir şekilde değerlendirerek, ekonomide yepyeni ve kalıcı bir hikayenin yazılacağı yeni bir döneme girildiği. Bu yeni dönemde ithalat kolay olmayacak. Albayrak, birilerinin bir dönem Türkiye'yi ithalat cenneti yapmaya çalıştıklarını hatırlatıyor. Ne yazık ki, bu grubun içerisinde dolaylı olarak TCMB de vardı. 2005-2008, o dönemki yazılarımızda, TCMB'nin faiz-kur politikası modelini, TL'nin aşırı değerlenmesini, ithalatın ucuzlatılmasını ve cari açıktaki büyümeyi, bir kaç saygın akademisyen ve akademisyenle birlikte, yoğun bir şekilde eleştirmiştik.
Bu nedenle, TCMB'nin bugün, ithalatı özendirecek, ihracata rekabet becerisi kaybettirecek bir faiz-kur modelinden bütünüyle uzaklaşmış olarak; G20 üyesi önde gelen gelişmekte olan ülkelerin tümünün yaptığı gibi, kendi reel sektörüne daha ucuz finansman kaynağı için, daha rekabetçi bir ekonomi olabilmek adına, isabetli bir para politikası patikası izlediğini memnuniyetle izliyoruz. Bu nedenle, 50 baz puanlık faiz indirimi, enflasyon beklentileri de gözetilerek, Türkiye'nin üretim, yatırım, ihracat becerilerine dinamizm kazandırmak adına çok doğru bir adım. İVME Paketi de, Türkiye'yi 'ithalat cenneti' yapmak yerine, 'yerli-milli üretim cenneti' yapmak adına da kritik önemde bir destek programı. Yeni dönem, Türkiye'nin 'güvenilir liman tedarikçi ülke' olarak dünya ekonomisinde yükselişini hızlandıracağı dönemdir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA