Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Ford'dan sonra Toyota'da da torun dönemi

ABD'nin otomotiv devi Ford Motor'un Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford ile Japon otomotiv devi Toyota'nın yeni seçilen başkanı Akio Toyoda'nın ortak bir özellikleri var. Bu özellik onları otomotiv dünyasında farklı kılıyor. İki başkanın ortak özelliği dedelerinin kurduğu şirketlerin başına geçmeleri.
Bill Ford otomotiv dünyasının duayeni ve ABD otomotivinin temellerini atan Henry Ford'un dördüncü kuşak torunu. 1979'dan bu yana Ford bünyesinde çalışan Bill Ford, şirketin yönetim kurulu başkanlığını yapıyor.

Stajyer olarak başladı
Haziran ayında Watanabe'den başkanlık görevini alacak olan Akio Toyoda ise Toyota Motor'un kurucusu Kiichiro Toyoda'nın torunu... Toyoda'nın atanmasıyla Toyoda ailesi 14 yıldır ilk kez geminin dümenine geçecek. Son olarak Akio Toyoda'nın amcası Tatsuro Toyoda, Toyota'nın başkanı olarak görev yapmıştı. Akio Toyoda aynı zamanda şirketin onursal başkanı Shochiro Toyoda'nın da oğlu...
Hokey oyuncusu olmak isteyen ancak Japon Olimpiyat Takımı'nın elenmesi ile bu hayalinden vazgeçen Toyoda'nın ilginç bir çalışma hayatı var. 1980'de ABD'de yüksek lisansını tamamlayarak, New York'ta yatırım bankasında çalışmaya başlayan Toyoda, daha sonra Japonya'ya geri dönmüş. Dedesinin kurduğu şirkete sınavı kazanarak kabul edilmiş. 10 yıl içinde üretim, finansal planlama, müşteri hizmetleri ve satış bölümlerinde çalışmasının ardından General Motors (GM) ile ortaklaşa kurulan New United Motor Manufacturing şirketine transfer olmuş. 2000 yılında stajyer işçi olarak girdiği aile şirketinde yöneticilik kademesine yükselmiş . 2005'ten bu yana satın alma ve üretimden sorumlu başkan yardımcısı olarak görev yapıyor.
Dedesinin kurduğu şirkette işçilikten başkanlığa yükselen Akio Toyoda'nın işi hiç kolay değil. Kriz tüm markalar gibi Toyota'yı da derinden etkiliyor. 71 yıldır ilk kez zarar açıklayan şirketin başına geçen torun Toyoda, umarım şirketi dünya devi yapan dedesinin bayrağını daha yükseklere taşır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA