Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Yeni yalnızlık WhatsApp sosyalliği

2 milyar kullanıcıya sahip Facebook’tan sonra 300 milyon aktif kullanıcıyla en büyük topluluklardan biri olan WhatsApp, grupların etkisiyle sosyal bağımlılığa dönüştü

Dünyada milyonlarca kullanıcıya hizmet veren anlık mesajlaşma uygulamasının bir anda kesintiye uğraması WhatsApp sosyallerini zor duruma düşürdü. Bu kesinti arkadaş ve sevgililerin kısa süreliğine de olsa paniğe kapılmasına sebep oldu. Peki nasıl başladı bu WhatsApp sosyalliği? Birincisi ücretisiz olması, her an herkesle yazışma, konuşma ve görüntülü iletişim şansı vermesi oldu. Üstelik erken dönemde akıllı telefon sahiplerinin telefonlarına sızarak geniş bir kullanıcı tabanı oluştu. Ayrıca şirketler ve medya kuruluşları bile kendilerine WhatsApp hattı oluşturmaya başladı. Bip, Facebook Messenger gibi alternatifler olsa da erken yayılmanın ve grupları oluşturmanın meyvelerini topluyor. Statista'nın 2017 üçüncü çeyrek rakamlarına göre WhatsApp 300 milyon aktif kullanıcıya sahip.

GRUP OLMA SOSYALLİĞİ ARTTI
E-postalara yanıt vermese de WhatsApp'ta 'anında yakalarım' alışkanlığı etkili oldu. Başta sadece mesajken şimdi tüm sosyal ağlarda bulunan ilginç içeriklerin linkleri, videoları ve fotoğrafları gruplarda paylaşılmaya başladı. Doğum günleri öncesinde hazırlık için kurulan gizli gruplar, seyahat grupları, futbol kulüpleri veya hobilerin bir araya getirdiği gruplar kolay terkedilemiyor. Hatta WhatsApp hesabı olmayanlar ayıplanıyor. Yazılı platformlarda kazaya uğramamak içinse emojiler hayat kurtarıyor. Bir konuda şaka yapıp yapmadığınızı en iyi emojiler gösteriyor.

VERİLERİ KİM TOPLUYOR?
Yazışmalardaki içerik acaba WhatsApp'ın sahip olduğu Facebook tarafından takip ediliyor mu? Bu konuda çok farklı şehir efsaneleri duyuyoruz. Ancak şehir efsanesi olmayan olaylar da yaşanıyor. Yani toplum kişisel veriler konusunda ne kadar farkında olursa, firmalar o kadar hassas davranıyor. Firmalar bu verileri reklama çevrilebilir değer olarak kullanıyor.

WHATSAPP NEDEN ÇÖKER?
Geçtiğimiz hafta cuma günü WhatsApp servisinde sorunlar yaşanmaya başladı. Fotoğraflar ve mesajlar gönderilen kişiye ulaşamadı. Dünya üzerinde popüler internet servislerinin arızaların kaydını tutan Downdetector cuma akşamı meydana gelen olayda, Rusya, Malezya, Çekya Cumhuriyeti, İsrail, İspanya, Malezya, Kenya, Türkiye, İtalya, Mısır ve Sırbistan'ın etkilendiğini duyurdu. Peki WhatsApp neden çöker? İnternet bağlantısından kaynaklanan sebepler dışında, siber saldırılar, ani trafik artışları temel sebepler olarak karşımıza çıkıyor. Bunun dışında servis sağlayıcıda da sorun yaşanabiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA