Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Girişimlere akıllı platformlar

Yazılım geliştirme platformlarından telefonlu ölçüm cihazlarına, görüntüleri anlamlandıran akıllı güvenlik yazılımından tohum girişimlere kadar platform sağlayan çözümler 2017’de dikkatleri üzerine topladı

Türkiye'de teknoparklardan hızlandırma programlarına, melek yatırım ağlarından tohum aşamasındaki girişimlere önemli kaynaklar ayrıldı. Girişim ekosistemine adım atan kurumların da sayısı artarken genelde tohum aşamasında yatırımlar büyük ilgi gördü. E-tohum, Webrazzi, İTÜ Arı Teknokent, ODTÜ Teknopark, Bilkent Cyberpark, Startershub gibi pek çok organizasyon ve girişim hızlandırma programları ekosisteme büyük katkı sağlıyor. Yine banka ve finans kurumları, telekom şirketleri girişim ekosistemine olan desteklerini artırıyor. Türkiye'de temel seviyede kod yazma yeteneğine sahip insanların sayısını artırmak, bu insanların çözüm geliştirmesini sağlayacak girişimlerin önünü açabilirsek daha nitelikli girişimlerin ortaya çıkmasını sağlayabiliriz. Bu hafta akıllı platform girişimlerine yakından bakmayı deniyoruz.

YAZILIM FABRİKASI
Eğer minimum bilgiyle yazılım geliştirme barajını düşürebilirsek, Türkiye'de daha fazla dijital girişime destek sağlamak mümkün olur. Bilkent Cyberpark'ın bünyesinde çalışmalarını sürdüren Aykut Aydınlı, Ruşen Kökten, Sinem Öztuna ve Hakan Erdal'dan oluşan proje ekibi tarafından geliştirilen Pyronome, "web tabanlı yazılım fabrikası" olarak kendilerini tanımlıyor. ODTÜ Teknopark'ın Yeni Fikirler Yeni İşler yarışmasında ödül alan projelerden biri olan Pyronome, kaynak kod yazmadan ya da çok az kaynak kodla yazılım geliştirilmesine imkan sağlayan çevrimiçi (web tabanlı) bir geliştirme platformu sunuyor. Pyronome'un sunduğu kolay kullanılan arayüzler sayesinde yazılım elemanları rahatlıkla tanımlanabiliyor ve bu tanımlar daha sonra programlama dillerine dönüştürülebiliyor. Platform sayesinde 15 dakika gibi kısa sürede, deneyimli bir yazıcının 1 haftada geliştirebileceği yazılımlar üretilebiliyor. Pyronome ile bir geliştiricinin yarım bıraktığı yazılıma, bir başka geliştirici kaldığı yerden kolaylıkla devam edebiliyor.

PLATFORMLAR ARTMALI
Platform bu özellikleriyle ortalama yazılım geliştirme süreçlerinde harcanan kaynak ve zamandan önemli ölçüde tasarruf sağlıyor. Pyronome ile küçük ya da büyük ölçekli yazılımlar da geliştirilebiliyor. Pyronome'un "dünyanın yazılım geliştirme platformu yapma" hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Platform, tüm yazılım teknolojilerine uyumlu olması dolayısıyla rakiplerinden ayrılıyor. Aslında bu tür girişimlerin artması Türkiye'den bir platform şirketini çıkarma heyecanı yazılım alanında daha sofistike insan kaynağı yaratılmasına katkı sağlıyor. İşte yıl içerisinde Türkiye'de ortaya çıkan girişimlerin bazıları.

MOBİL TEKNİK ÖLÇÜM ATÖLYESİ
Laboratuvar çalışmalarını minimum teknik cihazla, taşınabilir platformlarla yapmak çok önemli bir yetenek sağlıyor. Compocket, elektronik laboratuvarlarında kullanılan ölçüm cihazlarını bilgisayar tabanlı ve mobil uyumlu hale getirerek çok daha etkili bir ölçüm deneyimi sunmayı hedefleyen donanım-yazılım projesi olarak ön plana çıktı. Yani bir kaç kiloluk alet edevatla yapılan işleri artık mobil cihazlarla da rahat bir şekilde yapmak mümkün. Girişim, ön siparişleri almaya başladı.

AKILLI GÖZLERDE YETENEK SAKLI
İTÜ ArıTeknopark Big Bang etkinliğinde ödül alan Eyedius, görüntüleri otomatik anlamlandırma teknolojileri ile akıllı güvenlik çözümleri sunan yüksek teknoloji platformu sunuyor. Startershub desteği de alan Eyedius, önemli bir platform yeteneği kazandırıyor. Sahip olduğu yetenekler araç park yerleri ölçümlerinden güvenlik çözümlerine kadar pek çok konuda akıllı çözümler üretilmesine katkı sağlıyor.

SANAL GERÇEĞE HIZLI ADIM ATIN
2017'de hızlı büyüme kaydeden girişimlerin başında artırılmış ve sanal gerçeklik platformları geliyor. Bu patfomlardan biri olan Visar, kullanıcıların yazılım ve tasarım bilgisi olmadan artırılmış gerçeklik projelerini geliştirmesini sağlıyor. Kullanıcılar, artırılmış gerçeklik projesi geliştirebilmek için gerekli artırılmış gerçeklik içerik kütüphanesine Visar üzerinden ulaşabilir.

BULUT TABANLI AKILLI GÖZLERDE AKILLI OTOMOBİLLER
Bulut tabanlı ve internete bağlı çözüm geliştiren platform girişimleri de büyük ilgiyle karşılandı. Araçlar için büyük veri platformu olan Ottoo, hazırlamış olduğu bulut tabanlı Connected-Car platformu ve geliştirdiği "Smart Fleet" uygulaması sayesinde, firmalara mevcut iş modellerinin iyileştirilmesi sürecinde hazır altyapı sunuyor. Ayrıca, yine kendi platformunu kullanarak, bireyler özel "Akıllı Araç Asistanı" uygulamasını da hayata geçiren Ottoo, şu an birçok kurumsal şirkete pilot uygulama için 100 adet demo ürününün dağıtımına başladı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA