Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÇAKAR

Cahil bir hakemin bireysel suçudur

SORU: Fransa'da tarihi bir rezalet yaşandı. UEFA bu olayın üstünü örtmek ister mi? Neler diyeceksiniz?
Paris'te cahil bir dördüncü hakem tarafından yapılan eylem aslında dünya için çok iyi oldu. Irkçılık, kanayan bir yara. Dünya futbolunun en önemli organizasyonlarından birinde böyle bir rezaletin yaşanmış olması, bundan sonra aslında dünyada bu tür eylemlerin azalmasını sağlar. Paris'teki olayı tüm dünya duydu. Aslında Başakşehir, Türkiye'nin dünyaya reklamında milyonlarca dolar verseniz yapamayacağı bir pozitif propaganda yaptı. Bir Türk takımı dik bir duruş sergiledi, 'sahaya çık' demelerine rağmen çıkmadı. UEFA'ya hakemleri değiştirtti ve dünyaya aslanlar gibi mesajını verdi. Rumen hakem kendini bitirdi, Romanya'yı rezil etti ama dünya tarihini belki de değiştirebilecek büyük bir iyilik yaptı! Irkçılıkla mücadele için Paris'te yaşananlardan daha etkili bir şey olamazdı.
UEFA'nın yapacağı bir şey yok. Dördüncü hakemin yaptığı bireysel bir suçtu. Hem orta hakemi yaktı hem ülkesini rezil etti. Bundan sonra hakem, oyuncu, seyirci her kimse bir siyahi oyuncuya yaklaşır ve hitap ederken ister istemez 5 kez düşünecek. Acı olan Webo'nun suratıydı. Kızgın ama aşağılandığını hissetmiş ve sürekli 'Neden zenci dedin' diyerek acı dolu yüzüyle hesap soruyordu. Bana göre tüm spor dünyası Webo'nun haykırışını defalarca tüm dünyaya göstermeli. Çünkü Webo'nun haykırışı yüz milyonlarca siyah insanın haykırışıydı.

FIFA ASLA KABUL ETMİYOR
SORU:
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç hakemler için Milli Piyango yöntemini önerdi. Yabancı hakeme de sıcak baktı. Kura sistemi olur mu sizce?
Kura sistemi ile hakem tayini FIFA kurallarına göre mümkün değil. Benim hakemlik yaptığım dönemde bir süre uygulandı ama FIFA kura ile hakem atama eylemini yasakladı. Bazı maçlarda tabii ki yabancı hakem olabilir. Bugün Yunanistan, Portekiz ve birçok Arap ülkesinde bu uygulama var. Hatta bizim Cüneyt Çakır zaman zaman Katar'da, Suudi Arabistan'da maçlar yönetmiştir. Ama tabii bu her maç için mümkün değil. Belki çok kritik, spekülasyonu büyük derbilerde yabancı hakem olabilir. Ama gelecek yabancı hakem de isimli, ciddi bir futbol ülkesinden ve dünyanın sayılı hakemlerinden biri olmalıdır.

ÖNCE TFF HESAP VERSİN
SORU:
TFF, hakemler için bir açıklama yaparak, "Kulüp başkanları tarafından yapılan açıklamalar ile hakemlerimize çok açık bir şekilde 'ayar verme' çabası ve çalışmaları gözlemlemekteyiz" ifadelerini kullandı. Ne diyeceksiniz bu açıklama için?
Önce Futbol Federasyonu hesap vermeli. Hangi gerekçe ve düşünceyle Serdar Tatlı'yı MHK Başkanı yaptı. Önce futbol kamuoyu ve kulüpler bu sorunun cevabını alsın ki ona göre davransınlar. Serdar Tatlı'nın MHK Başkanı olmasını gerektirecek hiçbir marjinal faktör yok. Kokartsa kokart yok, liderlikse liderlik yok, özellikle üst düzey FIFA hakemlerinin ona saygısı yok. Peki o niye MHK Başkanı? TFF ne zaman ki bu soruya tatmin edici bir cevap verir, ondan sonra kulüplere, 'Beyler sakin olun' der. Artı kimse hakemlere ayar filan vermiyor. Hakemler lige ayar veriyor. VAR sistemine rağmen böylesine fahiş hatalar yapılıyorsa, bu hakemler için çok masum eylemler değildir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA