Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MURAT ÖZBOSTAN

Uilenberg’in masalları!

Merkez Hakem Kurulu Eğitim Danışmanı Jaap Uilenberg uzun uzun anlatmış... Konuşmalarını dinleyince insanın şaşırmaması mümkün değil. Aylardır kulüpler, başkanlar, teknik adamlar, futbolcular boşu boşuna ortalığı yıkıyor. Uilenberg özellikle yabancı hakem tartışması için, 'Yaban hakemlerin başka ülkede görev almasını desteklemiyorum. Yurt dışından hakem getirdiğinizde kendi hakem yapınıza zarar verirsiniz. Yabancı hakemler de hata yapabiliyor. Fark, insanlar yabancı hakemlerin yaptığı hataları daha kolay kabul ediyor' diyor.

TÜRK HAKEMLERE NİYE YABANCI EĞİTMEN VAR?
Türk hakemlerine neden yabancı bir eğitmen ders veriyor? Madem yabancı hakeme karşı beyefendi, o zaman kendisine de gerek yok. 10-15 bin Euro maaş alıp, Türk hakemliğine ne verdi!T artışmalar mı azaldı? Hayır… Başarı grafiğini mi yükseltti? Hayır… Uilenberg yerine Türkiye'de eğitim danışmanlığı yapacak eski Türk hakem yok mu! Elbette var... Ama UEFA'da lobi yapsın diye de para ödüyoruz. İngiltere, Almanya,İ spanya ve İtalya gibi liglerde hakemlere yabancı eğitmen mi ders veriyor?

BAZI ÜLKELERDE BU İŞİ YAPIYORLAR AMA...
Veren ülkeler var tabi. Yunanistan MHK'sında Eylül 2020'den bu yana İngiliz Mark Clattenburg görev yapıyor. Daha önce de bir Portekizli getirmişler... Romanya'da Yunan Kyros Vassaras var. Rusya'da Macar Viktor Kassai danışmanlık yapıyor. Belçika hakemlerini İngiliz David Elleray eğitiyor. Japonya, İngiliz Ray Olivier ile 3 yıldır çalışıyor. Onlar da bakmış bu iş iyi bir şey değil. Şubatta Japonya, Olivier ile yollarını ayırmış. Ülkeler ve ligler dikkatinizi çekmiştir herhalde!

'KÖTÜ' DERSE KENDİSİ DE KÖTÜ EĞİTMEN OLACAK

Hakemlerin kötü olmadığını ifade eden Ulienberg bakın ne demiş: 'Buradaki hakemlerin hepsinin adil olduğunu düşünüyorum. Bence şu ana kadar hakemlerin performansları iyi. VAR hakemleri de insan. Ekran önünde hata yapabilir. Ekran başındaki de insan.' Tabi ki hepimiz insanız. Sahadaki hakem bir pozisyonda zaten hata yapıyor. Bunu da normal karşılıyoruz. Ama bazen öyle şeyler yapıyorlar ki normal nasıl karşılansın… İnsanlar boşuna mı çıldırıyor. Sezon başından beri hakemler için kim iyi diyebilir? TFF Başkanı Nihat Özdemir bile hatalardan dolayı dertlenirken, uykuları kaçmıyor mu? Ulienberg 'İyi' diyor. Tabi 'İyiler' diyecek. Sonuçta bu hakemlere eğitimi o veriyor. Kötü mü diyecek yani! Kötü derse kendisi de kötü olacak!

10 DEFA POZİSYONU İZLEYİP HATA YAPAMAZ
VAR başındaki hakem insan ama sahadaki bir kere izliyorsa o 10 defa izleyebilir, durum böyle iken hata da yapamaz! Buna lüksü yok. Önlerinde teknoloji var. 'Onlar da insan hata yapabilir' mantığı ile yaklaşmak fazla duygusallıktır. Türkiye'de hakemlere futbolculardan çok daha önemliymiş gibi davranıldığını anlatan Ulienberg, 'Aslında oyuncular hakemlerden daha önemlidir. Maç sonu oyunun kalitesi yerine hakemlerin performansı konuşuluyor' diyor. Hakem hata yapıyorsa, can yakıyorsa tabi ki konuşulacak. Bundan doğal ne olabilir ki! Eğer hakem iyi yönetiyorsa o zaman hakem konuşulmuyor zaten. Konuyu sulandırmak gereksiz! Özetle Uilenberg için para şahane, gerisi hikâye…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA