Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MURAT ÖZBOSTAN

Çelik talimatla çalışır!

Murat Özbostan sordu, Ahmet Çakar gündemi yorumladı

Yeni Merkez Hakem Kurulu ve başkanı belli oldu. Eski başkan Sabri Çelik dördüncü defa göreve geldi. Bu tercih için yorumunuz nedir?
Sabri Çelik 40 yıldır tanıdığım bir insan ama şahsi menfaatleri için en yakın arkadaşlarını bile gözden çıkartabilir.. Örneğin; Muhittin Boşat Yıllar süren dostluğu var. 3-5 kuruş maaş ve MHK Başkanlığı koltuğu için gözünü kırpmadan harcadı. MHK'ye alınan adamların birçoğu sahada düdük bile çalmadılar. Yani üst düzey maçlarda asla bir numara olmamış insanlar. Birçoğu oraya torpille geldi. Ya siyasetçilerin ya da kulüpçülerin kucağında MHK'ye getirildiler. Sabri Çelik'e talimat verildi, "Bunları alacaksın" dendi ve maalesef Çelik, kulüpçülerden gelen bu emirleri şahsi bekâsıyla yerine getirdi. Talimatla arkadaşlarını harcayan, talimatla MHK'ye vasıfsız adamları alan Sabri, maçlar başladıktan sonra talimatla maçlara niye hakem atamasın ki! Görünen o ki Çelik çok değişmiş. Ufacık bir menfaat için 90 derece eğilen bir adamdan MHK Başkanı olmaz, olmamalı ve ona sezon başladıkça neyin ne olduğunu daha iyi anlatmaya çalışacağım.

HEPSİ GÖZ BOYAMA

Türkiye Futbol Federasyonu, Futbol Yönetim Sistemi (FYS) yazılımı geliştirilerek bu sezon ilk defa yeni nesil teknolojinin kullanılacağını ve Hakem Atama Sistemi'ne geçileceğini açıkladı. Bu tercih doğru mu?
Bunların hepsi göz boyama ve kelime oyunları. Neymiş efendim hakemleri yapay zeka atayacakmış! 30 sene önce ben de hakemken "Hakemler kura ile seçilecek" deniyordu. Her perşembe bir torba olurdu, içine isimler atılırdı. Ne garip ki yine en zor maçlara torbadan ya ben ya da Erman Toroğlu çıkardı. Sonra anlaşıldı ki torba İzmir Torba'ymış! Kamuoyunun gözünü boyamak için "Biz hakemleri kurayla atıyoruz" diyorlardı ama yine bildiklerini yapıyorlardı. Şimdi de "Hakemleri yapay zeka atayacak" diyorlar. Aslında kulüplerin Sabri Çelik'e verdiği talimatla hakemler atanmaya yine devam edecek. Soran olursa, "Biz adiliz, tarafsızız, her şeye yapay zeka karar veriyor" diyecekler ama bütün işleri perde arkasından kurnazlar idare edecek.



'BEN YAPTIM OLDU' DENEMEZ

Fenerbahçe 5 yıldızı armasına koydu. Galatasaray ve Trabzonspor tepki gösterdi. TFF'de bekleyen bir dosya var. Taraftarlar ise gergin. Bu sorun nasıl çözülecek? TFF kararı olmadan F.Bahçe formasına bu armayı koyarsa hukuksuz bir durum ortaya çıkar mı çıkmaz mı?
Yıllardır kanaatim şu ki 59 öncesi şampiyonluklar da hesaba katılmalıdır. Türk futbolu 1923'ten beri varsa Cumhuriyet kurulduğundan bu yana tüm şampiyonluklar hesaba katılmalıdır. Eğer katmazsanız rahmetli Lefter'i, rahmetli Turgay Şeren'i inkâr etmiş olursunuz. Rahmetli Baba Hakkı'nın kemiklerini sızlatırsınız. Bu madalyonun bir tarafı. Ama diğer tarafı ise hukuk devletinde yaşama zorunluluğumuz. Cebren ve 'Ben yaptım oldu, yıldızları koydum, devam ediyorum' demek ne derece hukuki... Bence yapılacak çok basit bir şey var. TFF toplanacak, Nihat Özdemir Federasyonu'nun söz verdiği halde 1.5 yılda veremediği kararı verecek. Ama müspet ama menfi. Yani ya 'Ey Türk kamuoyu, 59 öncesi şampiyonlukları da sayıyorum' diyecek ya da 'Saymıyorum' diyecek. Tabii reaksiyonlar olacak ama TFF'nin verdiği karar da nihai ve bağlayıcı olacak. Bir şeyi sürüncemede bırakırsanız, herkes kafasına göre işleri yapmaya başlar.

VAR'DA DENEYİMSİZ HAKEM OLMAMALI

Saha ve Video Yardımcı Hakem (VAR) kadroları ayrıldı. Bu karar futbola ne katar?
Artıları ya da dezavantajları
nedir? Buna fazla bir eleştiri getirmem, yalnız sıkıntı şu; büyük maçlarda VAR hakemleri belli ki deneyimsiz isimlerden oluşacak. Diğer bir deyimle o tür maçları sahada hiç yönetmemiş hakemlerden oluşacak. Bu da beraberinde büyük bir uyum sorunu getirir. Sahada o havayı koklamamış bir hakem VAR görevinde layıkıyla hakeme yardımcı olamaz

AKILLANMAYACAKLAR

Transferde büyük paralar veriliyor. Beşiktaş, Weghorst'a bir yıl için 53 milyon TL ödeyecek. Yine Galatasaray'ın aldığı Sergio Oliveira'nın 4 yıllık bedeli yaklaşık 200 milyon TL. Trabzonspor'un transfer ettiği Trezeguet'nin bonservisiyle 4 yıllık rakamı 200 milyon TL'ye yakın. Jesus'nun seneliği 53 milyon TL … Bu paralar normal mi, anormal mi?
Akıllanmadılar, akıllanmayacaklar. Günü kurtarmak için milyonları dağıtıyorlar. Yapılacak fazla bir şey yok. Kulüpleri borç batağına sevk edip sonra da çekip gidecekler. Hepsi bu.

KASIT YOKSA DANGALAKLIK

MHK'de dikkat çeken 2 nokta var. Biri, kadın bir üyenin olması (Aynur Aysun Akar), diğeri ise bir üyenin Koç Holding'in bünyesindeki şirketlerin birinde müdür olarak görev yapması (Bülent Gökçü). Ne diyorsunuz bununla ilgili?
Eğer bu işte kasıt yoksa ağır dangalaklık var demektir. Bir MHK oluşturulurken MHK'ye girecek adamların yeterliliği, geçmişi, çalıştığı yer ve çalıştığı yerin patronu çok iyi araştırılmalıdır. Mesela eski başkan Nihat Özdemir, MHK Başkanı olarak Ferhat Gündoğdu'yu getirdi. Oysa ki aynı Gündoğdu İstanbul organize polisinin eskort operasyonunda şüpheliydi. Delil yetersizliğinden yırttı ama asker olduğu için Genelkurmay tarafından hakemlik yapmaktan men edildi. Şimdi Özdemir nerede? Yok! Gündoğdu nerede? O da yok! Aynı dertleri yine başımıza sardılar. Gaziantep'ten bir eski kadın hakem MHK'ye girmiş. Belli ki hanımefendi torpilli... Bu MHK'ye inancım yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA