Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Dünyanın başladığı yer..

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal'a bir teşekkür daha, sanata ve kültüre yürekten desteği için.. MKM'de (Mustafa Kemal Kültür Merkezi) harika bir sergi gezdim. Nisan sonuna dek açık, siz de gezin mutlak..
Ömür boyu Adnan Çoker.. 1927 doğumlu ressam, 1945- 51 arası Güzel Sanatlar Akademisinde okumuş, 1955'ten sonra devlet bursu ile 5 yıl Paris'te çalışmış gerçek bir cumhuriyet çocuğu..
Sergi bugün siyah fonlu geometrik resimleri ile ünlü Çoker'in 65 yıl içindeki akıllara seza gelişimi anlatıyor.. Sadece bir resim sergisi değil, bir yaşam dersi..
83 yaşındaki ressamın bugün hala nasıl genç kaldığının sırrını çözüyorsunuz..
Kendini yenilemeyi bilirsen, yenilersen, eskimezsin, yaşlanmazsın..
Bir resim dikkatimi çekti..
L'Origine du monde..
Bu yıl yapmış.. 2010..
Ben bu ismi biliyorum.. Yapıldığı 1853'ten itibaren olaylar yaratan, ancak 1995 yılında sergilenebilen Gustave Coubert'in resmini o yıllar Paris sefirimiz olan Halil Şerif Paşa erotik koleksiyonuna eklemiş ve üzerine bir perde koyarak sadece erkek konuklara göstermişti.. Enis Batur "Dünyanın Başladığı Yer" diye Türkçeleştirdiği bu tablonun öyküsünü Elma adlı belgesel romanında anlatırken, resmin fotoğrafını da basınca, kitap toplatılmış, Batur müstehcen yayından dava edilmişti..
İşte Coubert'in o resmini Çoker kendi üslubu ile yorumlamış.. Gönül isterdi ki, Coubert'in resmi de getirtilsin ve ikisi yan yana sunulsun..
Mümkün mü?..
Neden olmadığını merak ediyorsanız "L'Origine du Monde" yazıp Google girin. Orijinal resmi bulacaksınız..

***

İkinci sergi için acele etmeniz gerek. Bu ayın sonunda bitiyor çünkü.. O da MKM'ye yakın, 100 metre falan.. 3. Levent Leonardo Galerisinde Mustafa Eren'in "Ne olursan ol, yine gel" adını verdiği Hat sergisi.. Ama Latin harfleri ile..
2010 İstanbul Kültür Ajansı "Latin harfi ile hat olmaz" deyip, Mustafa'yı reddetmiş.. "Aldırma" dedim.. "Bazı kafalara çağdaşlık anlatılamaz.. İslam'da resim yasak olduğu için sanatçılar, mecburen minyatür, süsleme ve hat üzerine yoğunlaşmışlardı. O zaman da arap harfleri vardı sadece.. Yıllar yılı TRT'ye Modern Folk Üçlüsü'nü kabul ettirememiştik. Örümcek kafalarına göre folk müziği çok seslendirilemez, bağlamadan başka sazla da çalınamazdı. Atatürk'ün 1934 Meclis açış nutkundaki emrini 'Anadolu'nun benzersiz musikisini, evrensel kurallarla dünyaya yayın' deyişini önlerine koyduk, anlamadılar.. 2000 yılında yönettiğim Tele Pazar'a Ferhat Göçer'i çıkartıp Kalamış'ı söylettiğimde, canlı yayın sırasında TRT Yönetim Kurulu Üyesi bir profesör Ankara'dan aramış 'TRT'de olduğumdan utanıyorum. Bu ne rezilliktir yaptığınız" demişti. O TRT, bugün Göçer'e her hafta program yaptırıyor.. Geçen akşam açtım.. Ferhat hem de bir alaturka sanatçısı ile düet yaparak Kalamış söylüyordu.."
Hat, harf yazma sanatıdır. Krilik harfle de olur, Japon alfabesiyle de..
Gidin Leonardo'ya, Mustafa Eren'in Latin harfleriyle enfes hatlarını görün..
Ben iki tanesini ayırttım bile..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA