Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Aile Sigortası'nda hesap hatası

Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanlış hesabı, Ali Babacan'dan döndü. Daha sonra Tayyip Erdoğan da, aile sigortasındaki maliyet hatalarını ele aldı. Kılıçdaroğlu ile, yeni bir "Yıldırım Akbulut" vakası doğuyor gibi. Haydi geçtik Kağıthane'ye "Kâğıttepe" demesinden, referandumda seçmen kaydı olmadığı için oy kullanamamasından, yanlış uçağa bindiğini son anda fark etmesinden veya aşağı inmek için aslında yukarı çıkan bir merdivene girmesinden. Bunlara gülüp geçersiniz. Ama halka büyük tantanalarla sunulan "Aile Sigortası" ndaki hesap hatasına ne demeli?
16 Şubat'ta (2011) bir basın toplantısı yapıyor Kılıçdaroğlu ve diyor ki: "Zaten devletin 14 kurumu ayrı bütçe, ayrı bürokrasiyle 4 milyar lira sosyal yardımlara harcıyor. Aile Sigortası'nın devlete maliyeti 12 milyar lira. Halen harcanan 4 milyarı düşürürsek, yaklaşık 7 milyar liralık ek bir maliyet çıkıyor."
Açıklamalardan anlıyoruz ki, Aile Sigortası, duruma göre, 600 liradan başlayarak 1250 liraya kadar yükselecek. CHP'nin ekonomi kurmayları, hesabı yaparken ortalama 925 lirayı temel aldıklarını söylüyorlar. Öyleyse, 12 milyar liralık maliyeti nasıl buldular?
CHP'nin hesabına göre 12 milyon 715 bin yoksul var. Yıllık maliyeti bulmak için herhalde, 12 milyon 715 bini, ortalama rakam olan 925 lirayla çarpmışlar ve yaklaşık 12 milyar liralık bir maliyete ulaşmışlar.
Gerçekten hem Tayyip Erdoğan'ın, hem de Ali Babacan'ın dediği gibi, üçüncü sınıf matematik bilgisine sahip olanın çözeceği bir problemde, amiyane tabirle çuvallamışlar. Hesap öyle mi yapılır? Önce Aile Sigortası olduğuna göre, 12 milyon 715 bini -bir aileyi 4 kişi farz ederseniz- 4'e böleceksiniz. 3 milyon 178 aile... Bunu, ortalama yardım miktarı diye belirlenen 925'le çarptığınızda, bütün ailelere ödenecek bir aylık sigorta parasını buluyorsunuz. Bir yıllık toplam maliyete ulaşmak için 12'yle çarpmak zorundasınız. Bu da, 12 milyar değil, 35 milyar lira ediyor. (600 lira esas alınınca, ihtiyaç gene, 12 değil 23 milyar lira)
Seçim kampanyasının dayandırıldığı böyle önemli bir konuda bile 23 milyar liralık bir hata yapmak kabul edilebilir mi? Baktım, ekonomi yazarları hesap hatasının üzerinde hiç durmamış! Demek Kemal Kılıçdaroğlu'nun medyada yandaşı çok. Peki ama Kılıçdaroğlu, Aile Sigortası için kaynağı nereden bulacak? Soran yok mu?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA