Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RASİM OZAN KÜTAHYALI

Üç dönem şartı ve Davutoğlu hükümeti

AK Parti'deki üç dönem şartı malum... AK Parti içinde çok sayıda üç dönem kuralına takılan milletvekili var. Partinin kurucu kadrolarının önemli bir kısmı da bu üç dönem kuralına takılıyor. O sebeple AK Parti içinde bir telaş var. Üç dönem kuralına takılan siyasi aktörlerin büyük çoğunluğu Genel Başkanlığa Abdullah Gül'ün gelmesini istiyorlar. Anladığım kadarıyla Gül'ün AK Parti'nin başına geçince bu üç dönem şartını kaldıracağı gibi bir beklenti var. Gül böyle bir şey vaat etti mi bilmiyorum ama üç döneme takılanların rahatsızlığını iyi biliyorum ve gözlemliyorum.

***

AK Parti'ye liderlik eden ve önümüzdeki 10 yıl daha liderlik edecek irade ise bu üç dönem rahatsızlığını anlamlı bulmuyor. Üç dönem kuralı milletvekili olmaya engel ama AK Parti içinde ve hatta devlet içinde yeni görevler almaya engel değil.
***

AK Parti içinde öyle bir algı var ki sanki üç dönem kuralına takılanlar önümüzdeki 2015-19 arası tüm hayati fonksiyonlarını yitirecek ve adeta nadasa çekilecekler. Böyle bir durum yok. Bu tamamen paranoya.
***

Bu isimler 2015-19 arası sadece AK Parti milletvekili olamayacaklar. AK Parti mensubiyetleri devam ettiği gibi AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı ve Bakan Yardımcılığı gibi görevleri yine üstlenebilecekler. AK Parti'nin kurullarında tam yetki ile vazife yapabilecekler ve her şeyden önemlisi bu isimler Başbakan Davutoğlu'nun kabinesinde Başbakan Yardımcısı ve Bakan olabilecekler. Mesela yeni kabinenin Dışişleri Bakanı da Abdullah Gül olabilir. Gül Çankaya'dan iner inmez Dışişleri konutuna geçer ve yeni görevine başlar. Bu konuda hiçbir yasal engel yok.
***

Bunun dışında 2014-19 dönemiyle beraber Türkiye'nin gündemine girecek yeni makamlar da bu isimlere açık olacak. Başbakan Davutoğlu'nun yeni hükümeti dışında Türkiye önümüzdeki dönemde etkili ve yetkili Cumhurbaşkanlığı sekreterleri kavramıyla da tanışacak. Artık Cumhurbaşkanlığı kurumundaki görevler sembolik olmayacak. Yeni Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı aynı zamanda icra makamıdır. O halde Cumhurbaşkanlığı Sekreterleri de icrai yetkilere sahip olacaktır.
***

Üç dönem kuralı sebebiyle hiçbir başarılı Bakan açıkta kalmaz. Başarılı Bakanlar Başbakan Davutoğlu'nun kabinesinde görevlerine yine devam edecekler. Bu kural sebebiyle gelinemeyecek tek makam Başbakanlıktır. Yeni Türkiye'nin Yeni Başbakanı üç dönem kuralına takılmamak zorundadır. Alınan karar gereği AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan aynı kişi olacaktır.
***

Artık AK Parti'nin Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'dur. Ahmet Hoca AK Parti'yi 2015 seçimlerine taşıyacaktır. Üç dönem kuralına takılsın takılmasın tüm AK Parti mensupları 2015 seçimlerinde partinin yüzde 50'nin üzerine çıkması için tüm yüreğiyle çalışmalıdır. AK Parti'nin içine CHP tarzı kulis siyaseti girerse bu parti çöküş sürecine girer. AK Parti'yi AK Parti yapan olgu dava siyasetine bağlılıktır. Parti içinde istisnalar hariç herkes AK Parti lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu formülünde uzlaşmış durumda. Yeni dönem yeniden hayırlı olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA