Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

"Köprülerin iki ayağı olur.."

"Sadece Savaş Ay mı Güneydoğu'daydı? Ayni günlerde o Urfa'daymış, biz de yanı başında.. Ayni güzellikleri yaşamış, ayni duyguları paylaşmışız, meğerse.. Demek ki, sayfada yerim hazır" diye telefon etti kız kardeşim Serpil..
Trabzon- Fener maçının ardından Savaş Ay, Urfa'dan bir mesaj atmıştı bana, maçın öncesi, sırası ve sonrasında yaşanan o sımsıcak kuzey- güney kucaklaşmasını anlatan "Uzun yaz. Daha uzun yaz Savaş, köşem emrinde" demiştim. Ayni gün aradı Serpil.. "Yaz" dedim.. Yazdı.. Okurken yer yer gözlerim yaşardı.. Harika anlatmış Serpil.. Ama az.. Serpil, Savaş yetmez.. "Gazeteciyim" diyen herkes Güneydoğu'ya gitmeli.. Görmeli, yaşamalı, hissetmeli ve yazmalı ki, bu ülkede yanlış, çok yanlış bilinen bazı şeyler düzelsin.
İşte Serpil anlatıyor.. Aşk Bir Hayal dizisindeki emsalsiz görüntüleriyle milyonların gönlüne giren Mardin ve Midyat'ı anlatıyor.

***

Mardin, Midyat.. Türkiye'nin en ilginç yöreleri.. Herkes gibi merakla gittim. Umut, sevinç, hüzünle döndüm. Bölgeyi uzun uzun anlatmayacağım. Google'da bir "tık", zaten hepsi ekranda, gözlerinizin önünde..
Ben görmediklerimizden, duymadıklarımızdan, tanımadıklarımızdan söz edeceğim. İçimi ısıtan umut, üzerimden atamadığım hüzünden..
Yöreyi ve tarihini yakından görmek, tanımak istiyordum. İnsanları öne çıktı, onları tanıdım. Anadolu insanının çocukluğumun anılarında kalan güzel yüzünü yeniden gördüm. Sıcaklığını, dostluğunu paylaştım, yalnızlığına tanık oldum. Bu dört gün bitmesin istedim.
İlk durağımız Hasankeyf'ten, son durağımız Diyarbakır'a kadar her yerde, sevgiyle karşılandık. Otel çalışanlarından, yörede gezdiğimiz tüm müze, manastır görevlilerine, restoran, kahve personeline, küçük büyük esnafa kadar davranış hiç değişmedi. Saygı, sevgi, dostluk, yakınlık.. "Yine buyrun.. Tekrar gelin.. Bekliyoruz." ortak çağrılarıydı. Ardından ekliyorlardı, "Anlatın.. Ne olur gittiğinizde anlatın.. Buraları beğendiniz mi? Güzel mi? O halde anlatın. Herkes öğrensin, duysun. Bizi yanlış tanıtıyorlar, yanlış anlatıyorlar. Siz gördüklerinizi, gerçekleri anlatın!.. Köprülerin iki ayağı olur. Biz bir ayağıyız. Öteki ayağı da siz olun.."
Girdiğimiz her yerde, tanıştığımız herkes bizi böyle karşıladı. Rehberimiz Mesut başta olmak üzere (Onu yarın anlatacağım, tanımalısınız).. Çarşılar, sokaklar inanılmazdı. Her mağazada ağırlandık.. Alışveriş umurlarında değildi. O müthiş misafirperverliği, sıcacık sohbeti, kahveyi paylaştık. Tek beklentileri bir destek sözüydü:
Yalnız değilsiniz!..
Taş oymacılığından, telkariye el sanatlarına dek, denedik. Turabdin Metropoliti Samuel Aktaş'la tanıştık. Kiliselere kök boyalarla örtüler bezeyen ünlü Nasra Teyze'ye uğradık. Şahmaran'ı kaynağında izledik. O acımasız gerçekler, tırmanan şiddet, bölücülük öyle uzaklardaydı ki..
Anadolu müthiş bir yer. Ege'de dolaşırken mitolojinin içinde yaşarsınız.. Kapadokya'da başka bir dünya, başka bir gezegendesinizdir, adeta.. Buralar ise, onlarca inancın, kültürün izini taşıyan kutsal topraklar..
Özel mimarisi ve taş oymalarıyla Mardin, Ortaçağ İtalyan kentlerini, hatta yer yer Floransa'yı anımsatan Midyat.. Nusaybin.. Diyarbakır..
Harabeler, manastırlar, medreseler, camiler, müzeler.. Hikâyeler, efsaneler.. Ve Hasankeyf.. Düşünüyorum da.. Böyle bir tarih hazinesi, bir başka ülkede olsaydı? Baraj bölge için hayati önemde, doğru!. Ama bir delikanlıyla konuştum. Bezgin!. "Ne olacaksa olsun artık" diyerek isyan ediyor. "Sular altında kalacak diye buraya yatırım yapılmıyor. Baraj inşaatı da başlamadı, bir türlü.. İş güç yok! Ne yapacağız biz?" Gerçekten.. Ne yapacaklar onlar? Ne yapmalılar, daha doğrusu?
Ve Kasr-ı Nehroz.. Midyat'taki otelimiz.. 1200 yıllık geçmişe sahip bir konak.. 1200 yıl.. Böyle bir yerde uyumayı, gezinmeyi, yaşamayı düşünebiliyor musunuz? Dünyanın öbür ucundan gelmez misiniz?.
Kim bilir kimler bu avlularda, dehlizlerde dolaştı. 250 yıldır Nehroz ailesinin.. Yakın zamanda kapsamlı ve titiz bir restorasyonla, tarihi değerini koruyarak butik otele dönüştürülmüş. Geçen yıl da açılmış.. Çevreye çok önemli katkılar yapacağı kesin.. Dünya mutfağının yanı sıra yöresel tatlar da sunan harika bir restoranı var. Tıklayın, bakın.. Güzelliğe bakın. Tarihe bakın..
www.hotelnehroz.com

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA