SİNDİRİM BASAMAKLARI:
1- Besinlerin Alınması : Sindirim sistemine sahip canlılarda besinler ağız ile alınır. Besinlerin alınmasında dudaklar, dişler ve dil etkilidir.
2- Mekanik Sindirim : Besinlerin fiziksel olarak küçük parçalara ayrılmasına denir. Besinlerin parçalanması ağızda dişler ile, mide ve barsaklarda ise kaslar ile gerçekleşir. Mekanik sindirim ağızdan barsaklara doğru gidildikçe azalır.
Mekanik sindirimin amacı ; besinlerin sindirim yüzeyini artırarak enzimlerin etkisini hızlandırmaktır. Ayrıca besinlerin sindirim enzimleri ile karışmasını ve yeterli bir hızda sindirim sisteminde hareketini sağlar.
3- Kimyasal Sindirim : Besinlerin su ve enzimler yardımıyla parçalanmasına denir. Ağızdan barsaklara doğru gidildikçe kimyasal sindirim artar.
4- Emilim : Sindirimin en son basamağıdır. Sindirim sisteminde alt birimlerine parçalanan besinler, ince barsak villuslarından emilerek kana karışır. Sindirim ürünleri kandan hücreye girip, enerji elde edilmesinde, yapım-onarım vb. işlerde kullanılır.
SİNDİRİM ÇEŞİTLERİ
CANLILARDA İKİ ÇEŞİT SİNDİRİM GÖRÜLÜR :
HÜCRE İÇİ SİNDİRİM :Fagositoz veya pinositoz yoluyla alınan besinlerin stoplazmada besin kofulu içinde sindirilmesidir. Oluşan artık maddeler ise hücre yüzeyinden Ekzositoz yoluyla dışarı atılır.
HÜCRE İÇİ SİNDİRİM; süngerler, amip, terliksi hayvan gibi tek hücreli canlılarda ve sindirim sistemine sahip canlıların akyuvarlarında ve bitki hücrelerinde görülür. Bu tip sindirimin dezavantajı büyük moleküllerden faydalanamamaktır.