Orta okul 8. sınıfa giden iki çocuğuna iyi eğitim aldırarak güzel bir lise kazanmaları için dershaneye yazdıran veli H.T., dershanede verilen hizmeti beğenmedi. Daha sonra çocuklarının kaydını sildiren H.T., ödediği aidatların iadesini istedi. Ancak dershane, H.T.'nin tüm çabalarına rağmen parayı ödemedi. Bunun üzerine H.T., Tüketici Mahkemesi'ne başvurdu. H.T., hizmet bedeli olarak nakit 4 bin 200 lira ödeme yaptığını, ancak dershanenin üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmediğini iddia etti. Dershanenin ayıplı hizmeti sebebiyle, çocuklarının akranlarından geri kaldığını ve sınavda başarısız olacağına dair ümitsizliğe kapıldığını, bu kapsamda manen de olsa zarar gördüklerini iddia eden H.T., bin lira manevi tazminat, 3 bin lira bakiye hizmet bedeli olmak üzere toplam 4 bin liranın yasal faiziyle dershaneden tahsilini talep etti. Dershane ise, soyut gerekçe ile kayıt iptalinin mümkün olmadığını savunarak davanın reddini istedi. Yerel mahkeme, davanın reddine karar verdi. Bunun üzerine karar temyiz edildi ve dosya Yargıtay 3. Hukuk Dairesine geldi.
Daire heyeti, dosyayla ilgili incelemesini tamamladı. Heyet, yerel mahkeme kararının bozulmasına hükmetti. Kararda, kurs merkeziyle imzalanan sözleşme tarihinde yürürlükte olan yönetmeliklere vurgu yapılarak, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin "ücretlerin iadesi" maddesinin somut olayda gerçekleşmediği belirtildi.
Söz konusu maddeye dikkat çekilen kararda, şu ifadeler hatırlatıldı:
"Öğrenim ücretini yıllık olarak belirleyen okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul, ortaokul, özel eğitim okulu, ortaöğretim okullarında ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde öğretim yılı başlamadan ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir. Öğretim yılı başladıktan sonra ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu ile öğrenim gördüğü günlere göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir."
Aynı maddenin farklı bir bendinden de bahsedilen kararda, "Öğrenim ücretini ders saati ücreti olarak belirleyen kurumlarda dönem başlamadan ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir. Dönem başladıktan sonra ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu ile öğrenim gördüğü ders saati sayısına göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir. Mahkemece, söz konusu Yönetmelik hükmü değerlendirilmemiştir" denildi.
Daire, ilk derece mahkemesinin kararının ilgili yönetmelik kapsamında değerlendirme yapılarak sonuca bağlanması gerektiğine hükmederek, kararı bozdu.