Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

İşgalcilerin ettikleri yanlarına kalıyor mu?

Ne olduğu, kimin tarafından üretilip fonlandığı tam anlaşılamayan IŞİD'in Irak'taki Asur uygarlığı kalıntılarını tahrip etmesi, elindeki esirlerin canlı yayınlarda katledilmesinde olduğu gibi, tüm dünyanın hayret ve dehşetle izlediği görüntülere yansıyor. Aynı durumları Taliban'ın Afganistan'da tarihi eserleri tahrip etmesi sırasında da izlemiştik.
Ancak bu tür vahşet görüntüleri "Uygar" olarak nitelenen devletler tarafından da sergilenebilir. 1974'te sona eren Vietnam Savaşı'nda ABD ordusunun napalm bombalarını nasıl kullandığı hâlâ hatırlarda değil mi? Veya Japonya'ya atılan atom bombaları unutulmadı ki...

Alman işgali
Ancak 20'nci yüzyıldan bugüne aktarılan "Devlet kaynaklı vahşet"in en çarpıcı örneklerini Nazi Almanyası verdi... Germen ırkı dışındaki insanlara yaptıkları, Yahudileri, Slavları insan yerine koymadıkları, tarih ilmi tarafından tescillendi. Şimdi bu çerçevede Yunanistan'daki Alman işgalinin sonuçları da yeniden gündeme gelmiş bulunuyor.
Yunanistan'ın 1941-44 arasındaki Alman işgalinden doğan zararların tazmin edilmesi istemi, yıllardır süren bir olay... Bu işgal tarihin kaydettiği en acı sayfalarla doludur. Hayatlarını kaybeden Yunan vatandaşı sayısının 250 binden fazla olduğu, katliamların sahnelendiği, "İkinci Kudüs" diye bilinen Selanik'teki Yahudi nüfusunun toptan yok edildiği bir işgaldir bu...

Tazminat talepleri
Sadece Kalavrita'da 500, Distomo'da 212 sivilin katledilmesi konusunda Yunan yargısı 2000 yılında katledilenlerin ailelerine Almanya'nın 30 milyon euro tazminat ödemesi gerektiğine karar vermişti. İşgal sırasında tahrip edilen altyapılar ve diğer maddi zararların bedeli olarak da Yunanistan'ın 162 milyar euro tazminat talebi yıllardır gündemde.
Yunanistan'ın yeni Başbakanı Çipras'ın bu tazminat meselesini parlamentoda yeniden seslendirmesi konunun ısınacağının işareti. Almanya'nın başını çektiği kredi verenlerin Yunanistan'dan alacağı olan 240 milyar euro için Atina'ya baskı yapıldıkça, Atina'nın da Alman işgalini gündeme getireceği apaçık ortada.

Kuveyt'in işgali
Günümüzde bu çeşit işgallerin ne tür sonuçlara ve tazminatlara neden olduğunu, Saddam Irak'ının 1990-91'de Kuveyt'i işgal etmesinin sonrasına bakarak anlayabiliriz. Bu işgalin neden olduğu zararlar dolayısıyla Kuveytlilerin Bağdat'tan istedikleri tazminat toplamı 352 milyar dolar tutarında. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı ile oluşturulan n bir komite bu tazminat taleplerini değerlendiriyor. Bugüne kadar Bağdat yönetimi Kuveyt'e milyarlarca dolar ödeme yaptı. Bir bölüm talep sahiplerine 52 milyar dolar ödendi. Son olarak Maliki yönetiminin de bir seferde 30 milyar dolar ödediğini biliyoruz...
Kısacası gazetelerde haber olarak okuyup geçtiğimiz "İşgal"ler bunların faili olan ülkelere tarih boyu sürecek sorumluluklar yüklüyor. İleride bağımsız Filistin devleti Gazzelilerin İsrail'den neleri talep edebileceklerini de bu örneklere bakarak tahmin etmek herhalde zor değil.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA