Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Yoksa sandıktan CHP 1'inci, MHP de 2'nci olarak mı çıktı?

Günlük siyasi gelişmeleri ve özellikle üzerinde çeşitlemeler yapılan koalisyon alternatiflerine ilişkin haberleri izlerken, herhalde gülümsüyorsunuzdur.
İktidara hiç alternatif olamamış ve olmaları ihtimali pek görünmeyen partilerin sözcüleri, koalisyonda yer almak için öyle ön koşullar ve kırmızı çizgiler koyuyorlar ki, tebessümün kahkahaya dönüşmesi kaçınılmaz oluyor.
Tarihe ilgi duyanlar bilir.
Osmanlı'nın çöküşünü başlatan "Balkan Savaşı" yenilgisinde dönüm noktası 23-24 Ekim 1912'deki "Kumanova Meydan Muharebesi"ydi. Bu savaşa Osmanlı'dan toprak almak ümidiyle minik Karadağ (Montenegro) Krallığı da, Sırbistan, Bulgaristan ve Yunanistan'ın müttefiki olarak katılmıştı.

Bütün toplar ateş

Kumanova'da savaş başlarken Karadağ Kralı Nikola atının üzerinde "Bütün toplar ateş" diye bağırarak komut vermiş. Sonra yanındaki yavere "İkisi birden" diye fısıldamış. Çünkü Karadağ ordusunun sadece iki topu varmış.
Şimdi koalisyona katılmak için ön şartlar ileri süren ve kırmızı çizgilerini açıklayan bazı parti liderleri aldıkları oyları ve seçim yenilgilerini unutturmak için "Bütün toplar ateş" diye bağıran iki toplu Karadağ Kralı'nı hatırlatmıyorlar mı?

Sanki zafer kazandılar

Bir seçimin galibi, alınan oylara bakılarak anlaşılır. Kendisinden sonra gelen iki partinin toplamından fazla milletvekiline sahip bir parti ile koalisyon pazarlığına oturan partiler, önce karşılarındaki güçlü partinin koşullarını dinlerler ve ona göre tavır alırlar.
Mesela bir koalisyon adayı parti Gülen Örgütü savcılarının ve polislerinin tezgâhladıkları "17-24 Aralık darbe girişimi"ni canlandırmayı koalisyona katılmasının şartı olarak AK Parti'nin önüne koyarsa, bu partinin kurmaylarının kafaları iyice karışık demektir. Bu darbe girişiminde hedef alınan dört eski bakan hakkında yeniden soruşturma açılacağı şeklindeki Gülenist söylem, sadece hezeyan değil midir?

Arınç'ın uyarısı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç bu söylemi hukuk açısından da şöyle değerlendirdi dün:
"- Bir parti grubunun 'Biz bu konuda karar aldık, dört bakan hakkında yeniden soruşturma komisyonu açacağız, bunu diğer partilere öneri olarak götürüyoruz' demesi anayasayı çiğnemektir. Anayasa hükümlerinde 'Meclis soruşturması açılması konusunda hiçbir parti grubundan karar alınamaz' hükmü vardır. Yaparsa bu anayasayı çiğnemektir."
Acaba durum şairin dediği gibi mi? "Ya sen ölmedin/ Ya biz yaşamıyoruz" gibi bir durum mu var ortada?
Seçimde CHP birinci, MHP ikinci ve AK Parti de sonuncu mu oldular?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA