Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

Aslında yok bir farkımız...

Avrupa Birliği'ne 1981'den bu yana tam üye olan Yunanistan, istatistiklere göre 25 AB ülkesi arasında birliğin kurallarına en az uyan ve en çok yolsuzluk yapılan ülke. AB Komisyonu'nun AB ülkelerindeki yolsuzlukları denetlemek için oluşturduğu Group of States Against Corruption (GRECO) heyetinin hazırladığı raporda, Yunanistan'da adalet, polis, siyasi partiler ve medya kuruluşlarında üyeleri olan çetelerce yolsuzluk yapıldığı tespiti yer aldı. 2003 yılında aralarında bir savcı, bir yargıç, bir profesör, bir çok vali, belediye başkanı, doktor, inşaat mühendisi, noter ve vergi dairesi memurunun bulunduğu sanıkların rüşvet almak, sahte belge düzenlemek, yalan ifade vermek gibi suçlardan yargılandığı hatırlatılan raporda, benzer suçlardan 2 bin dosyanın da görüşülmeyi beklediği vurgulandı. GRECO'nun raporunda, Yunanistan'a rüşvetin önlenmesi için ceza kanunun harfiyen uygulanması, yolsuzluk ihbarlarının teşvik edilmesi için parasal ödül konulması ve vergi beyannamelerinin mercek altına alınması önerildi.

DİREKTİFLERE UYMUYOR
Yolsuzluklar dışında Yunanistan AB'nin direktiflerine uymayarak da sıkıntı yaratıyor. AB direktiflerine uyan ülkelerin başında yüzde 99.50 ile AB'nin yeni üyesi Litvanya geliyor. Danimarka'nın yüzde 99.33 ile ikinci, İspanya'nın yüzde 98.98 ile üçüncü ülke olduğu sıralamada İtalya yüzde 96.31 ile sonuncu, Yunanistan ise yüzde 96.42 ile sondan ikinci sırada geliyor. Yunanistan'ın yabancı sermaye yatırımları için AB'nin verdiği 607 direktiften 15'ini ve iç pazar kurallarına dair 223 direktiften 10'unu hala yerine getirmemesi, AB mahkemelerinde Yunanistan aleyhinde bir çok dava açılması ve AB'den aldığı bazı kredilerin kısıtlanmasını gündeme getirebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA