Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Artvin’deyiz

Bugün İdilika'nın Mutfağı, iftar sofrasında Artvin'de. Artvin, yeşil ve mavinin karışımıyla oluşmuş bir cennet parçası gibidir. Yöreye has yemeklerinde Karadeniz Bölgesi'nin ve Kafkaslar'ın izlerini görebildiğimiz Artvin mutfağında, geniş ve zengin bir yemek kültürü hakimdir. Denilebilir ki; Artvin mutfağının sırrı biraz da sahip olduğu eşsiz güzellikteki geniş yaylalarda yetişen bitkilerin, kullanılan malzemelere işleyen aromalı tatlarında gizlidir.



HARŞO

MALZEMELER
3 orta boy soğan
5 küçük domates
1 kahve fincan sıvı yağ
5 dal maydanoz
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı pul biber
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI: Soğanlar soyulup yıkandıktan sonra, kalın küp şeklinde doğranıp tencereye konur.
Üzerine bir fincan sıvı yağ ilave edilip kavrulur. Ardından, yıkanıp kabukları soyulan ve küçük küp halinde doğranan domatesler ilave edilir. Maydanozlar doğranıp tencereye koyulur. Kısık ateşte 15-20 dakika pişirilir. Tuz ilave edilir. Pişirilen harşoya önce nane sonra karabiber ve pul biber ilave edilir. Bir iki taşım kaynatıldıktan sonra servis tabağına alınır.



SİRON
MALZEMELER
Yarım kg. Birşah süzme yoğurt
1 bardak su
4-5 diş sarımsak
200 gr. Milkten tereyağı
Tuz
1 paket siron
YAPILIŞI: Hazır satılan sironlardan alabilir ya da yufkayla kendiniz yapabilirsiniz. Süzme yoğurdu çırpma teliyle çırpın, üzerine ezilmiş sarımsakları ekleyin. Sironları cam fırın kabına dizin ve üstüne sıcak su ilave edin. Fırına koyup suyunu çekmesini bekleyin. Sonra yoğurtlu karışımı üzerine döküp, beş dakika daha fırında tutun. Çıkardıktan sonra üzerine eritilmiş tereyağı, pul biber ve nane dökerek servis yapın.



KARALAHANA
SARMASI
MALZEMELER
2 bağ karalahana
1 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
Yarım su bardağı Zeo zeytinyağı
2 yemek kaşığı salça
Tuz
Karabiber
Kuru nane
ÜZERİNE:
Yarım limon suyu
YAPILIŞI: Öncelikle karalahanaları kaynar suda haşlayıp soğuk sudan geçirin. Damarlı kısımlarını keserek alın. Bir su bardağı pirinci yıkayıp süzün. İç harcı için; küp küp doğranmış soğan ile zeytiyağı, salça, tuz, karabiber ve naneyi karıştırın. Karalahana yapraklarını uygun şekilde keserek parçalara ayırın. İç harcı yaprakların bir kenarına koyarak sarın. Tencerenin dibine karalahana yaprağı döşeyin. Üzerine karalahana sarmalarını dizin. Tencereye iki su bardağı suyu ilave edin. Önce hızlı ateşte kaynatın, sonra ocağı kısık ateşe ayarlayıp sarmalar yumuşayana kadar pişirin. Piştikten sonra yarım limon suyunu dolmaların üzerine gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp, yarım saat demlendirdikten sonra servis yapın.



HASUTA

MALZEMELER
1 yemek kaşığı dut pekmezi
1-2 yemek kaşığı nişasta (kıvamını nasıl isterseniz)
2-3 yemek kaşığı şeker (damak tadınıza göre)
2 yemek kaşığı Milkten tereyağı
1 su bardağı su
YAPILIŞI: Su, pekmez, nişasta ve şekeri çözülene kadar çırpıp pişirin. Koyulaşınca ocaktan alın. Ayrı bir yerde tereyağını kızdırın, üstüne pişirdiğiniz karışımı dökün. Üzerine kalan tereyağını gezdirerek servis yapın.




PUÇUKO

MALZEMELER
200 gram kuşbaşı et
400 gram kurutulmuş yeşil fasulye
1 adet orta boy soğan
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı Yöremce buğday
2 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1.5 su bardağı su
YAPILIŞI: Eti 2 dakika yüksek ateşte soteleyin. İçine ince kıyılmış soğanları ekleyin. Bu malzemeye pul biber ve salçayı ekleyip kavurun. Önceden haşlanmış fasulyeyi ilave edin. Ardından buğday, tuz ve su koyun. 45 dakika kısık ateşte pişirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA