Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Mobil Dünyada ne var / ne yok

Mobil Dünya Kongresi’nin en dikkat çeken ürünü 2017 model Nokia 3310 ise her markanın telefon tasarımında kendini tekrar eden benzerlikler var! Kurumlar ise Nokia’nın durumuna düşmemek için tüketici aklını ve davranışını öğrenmeye çalışıyor

Yeniliğe sadece yeni ve farklı telefon diye bakıyorsanız, yeni bir şeyler yok diyerek sıkılabilirsiniz.
Nokia 3310'un yıldız olduğu bir etkinlikte "yeni bir şey yok" klişesini duyabilirsiniz. Oysa fuarın kılcal damarlarında telekom dünyasında yaşanan evrimin ayak sesleri var.
Barselona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi MWC17 (Mobile World Congress) bir yüzü tüketiciye diğer yüzü kurumlara dönük bir etkinlik. Etkinliğin Kongre kısmında tüm dünyadan operatörlerin oluşturduğu GSM Birliği, telekom endüstrisinin geleceğini belirleyen standartlara ilişkin görüşmeler yapıyor. Fuar bölümünde kurumlar ve tüketiciler için çözümler ve ürünler sergileniyor. Bu yıl tüketici tarafının en çok ilgi çeken standı küllerinden doğmaya çalışan Nokia oldu.
Dünyada en çok satan telefon modellerinden biri olan (126 milyon) Nokia 3310-17 yıl sonra yeniden doğumu herkesin ilgisini çekti.
Nostalji duygusunu kamçılayan Nokia 3310 ile 30 yaşını aşan pek çok insanın hikâyesi var.
Teknoloji artık dikey değil yatay durumda. Şimdi yeni fikirlerle var olan teknolojileri toplumun her kesimine kullandırma zamanı. Bu yüzden fuarda her şey kurumların karmaşık altyapılarını kurgulamak üzere şekillenmiş. Yani kurum aklı insan aklını ve davranışını anlamaya çalışıyor. Bu yeteneği kazanmak için girişimci çevikliği kazanmak zorunda.

NOKIA SENDROMU
Kurumlar her zamankinden daha fazla yeni fikir peşinde.
Dünya lideriyken çöken Nokia'nın başına gelenler herkesi korkutuyor.
O yüzden yenilikçi girişimlere karşı uzak duramıyorlar. Geleneksel perakende, telekom, bankacılık ve finans, otomotiv devleri ve tüm sektörler tehdit altında. Girişimci çevikliğine ihtiyaçları var.

TELEFONLAR BİRBİRİNE BENZİYOR

Mobil Dünya Kongresi boyunca tanıtılan telefonların ortak özellikleri o kadar çok arttı ki, telefonların farklı deneyim yaşatma inancı kalmadı. Eskiye rağbet olmasının bir nedeni de bu "telefonların birbirine benzeme" hissi. Şimdi telefonların ortak özelliklerine biraz daha yakından bakalım. Daha önce modüler telefon tasarımıyla farklılaşmaya çalışan LG G6 serisiyle geri adım attı. Şimdi ekranı büyütürken 18X9 ölçüleriyle yenilik yaratmaya çalışıyor.
Akıllı telefon satışındaki artış hızı yavaş yavaş düşmeye başladı. Tüm üreticiler yenilikleri taşırken maliyeti düşürmeye çalışıyor. Ancak Apple ve Samsung dışında kârlı telefon üreticisi neredeyse yok gibi. Büyümek isteyen firmalar pazar payı satın alarak büyüyor.

Android telefonların önden görünüşleri Samsung Galaxy serisi.
Arkadan görünümleri, köşelerin yuvarlaklığı Apple iPhone'dan farksız.
Çift kamera artık tüm amiral gemisi telefonlarda standart haline geldi.
Apple iPhone hariç Android işletim sistemi deneyiminde farklılık yaratma maliyeti çok yüksek.
USB-C girişinden şarj artık tüm Android telefonlarda standart özellik halini aldı.
Amiral gemisi telefonlar 5 inç ile 5.7 inç arasına sıkıştı. Sadece kavisli ekran tasarımı ile Samsung S7 ve S7 Edge diğerlerinden sıyrılmıştı. Suya ve toza dayanıklılık artık her telefonda standart özellik halini aldı. HD video özelliği ve fotoğraf yetenekleri artık her telefonun hilesi haline geldi.

BARSELONA'DA DİKKAT ÇEKEN 4'LÜ

Çinli markanın kamera çıkışı: Huawei P10 ve P10 Plus
Yeni Ekran ölçüsü LG G6
Android One işbiliğinin sonuncusu: General Mobile GM 6
Telefonlarda nostalji kokusu: Nokia 3310

FUARIN KÜRESEL YERLİLERİ VİTRİNDE

Türkiye 'den fuara katılan Vestel ve General Mobile yeni ürünleriyle fuarda ihracat hedeflerine yönelik yatırım yaptı. General Mobile güncel Android One ürünü GM 6 ile 45 ülkeye satış hedefini açıkladı. Vestel, üst segment için ürettiği Venus Z10 elde ettiği deneyimin son ürünü olarak vitrine çıktı. Vestel ihracat hedefleri konusunda önce deneyim kısmına daha çok yatırım yapmak istiyor.

EKRANIN HEPSİ CAM OLACAK

Ekranın tümünün cam yüzeye sahip olduğu telefon henüz yoktu. Ancak çerçeveyi minimuma indirip tuşların tümünü ekranın üstüne taşıyan LG G6 ekranı en çok dikkat çeken tasarımdı. 18X9 ekran ölçüsünü 5.7 inç ekrana taşırken telefonun kapladığı alan rakiplerden daha küçüktü. Yani tek elde işlem yapmak zor olmasın diye telefon genişliği incelmişti. Samsung Galaxy S8 ise tam cam geleceğini tahmin ediyoruz.

5G'YE HAZIR TELEFONLAR GİGABİT HIZINDA

Standartları ortaya çıkmamış bir kuşak için telefon hazır demek kolay değil. Ancak 5G hızlarında telefon için Çinli ZTE ilk adımı atmış sayılır. Gigabit hızlarında telefon fuarda vitrine çıkmıştı. Saniyede 1 gigabit indirme hızına sahip telefonu gerçek şebekede kullanmak için zaman var. ZTE Gigabit telefon sanal gerçeklik projelerine tam destek verecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA