Yörüklerin ve çobanların kullandığı keçe Türkiye'de ilk kez Fethiye'de turfanda sebze seralarında ısıtma sorununu kökten çözmek için kullanılmaya başlandı. Deneme yanılma yöntemi ile Fethiye'de bir esnafın geliştirdiği AR-GE İnovasyon Projesiyle keçe Türk tarımına girdi. Hava sıcaklığı eksi 4 dereceyi bulurken keçe ile giydirilmiş domates serasında sıcaklık artı 4 dereceye ulaşıyor. Fethiyeli esnaf Mustafa Toklu, KOSGEB ve Muğla Üniversitesi iş birliği ile AR-GE İnovasyon Projesi yürüterek Yörüklerin keçesinden Karaçulhalı çiftçi Hüseyin Yıldırım'ın 650 metre karelik serasını hem yanlardan hem de üst bölümünden keçe ile kapladı.
NÖBET SONA ERDİ
Soğuğu ve donu geçirmeyen serada herhangi bir ısıtma sistemi de kullanılmamaya başladı. Kurulan keçe sistemi 2 dakikada kızak ve dinamo sistemi ile açılıp kapanabiliyor. Serası keçe ile kaplanan Yıldırım, "Artık serada soba yakmıyorum. Don olayını yüzde 100 kesiyor" dedi.