Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Siyaset notları

Ege ve İzmir'de yerel siyaset kazanı öylesine kaynıyor ki, sanki gündelik bir siyaset borsası oluşmuş durumda. Her an, her şey, hızla değişebiliyor. Yeni gelişmelere göre, yerel siyaset, anında yeniden şekilleniyor.
Adaylıklarla ilgili değişken barometrede, kulislerde bazen bazı adayların isimleri yükselip öne çıkarken, bazıları geri planda kalabiliyor. Ama bir bakıyorsunuz bir gün sonra, yükselen, öne çıkan adayları, farklı nedenlerle kulislerde geri planda görebiliyorsunuz. Giderek bir kent havzasına dönüşen Ege Bölgesi'nin tümünü, lider şehir olarak kucaklayan İzmir, tüm siyasi partiler açısından Türkiye'deki en ilginç yarışın yaşanacağı kent olarak öne çıkıyor. AK Parti'nin büyükşehir başta olmak üzere, tüm ilçelerde kimleri aday çıkaracağı merak konusu. Siyasi kulisler, AK Parti'nin özellikle yeni büyükşehir olan iller başta olmak üzere, büyükşehir ve ilçe adaylarını erken açıklamak istediği, siyasi yarışa tüm siyasi partilerden daha önce başlamak niyetinde olduğunu gösteriyor.

ARALIK'TA YOĞUNLAŞACAK

Bu konuda yerel siyaset yarışının Aralık ayında yoğunlaşacağı anlaşılıyor. Kamuda aday olmak isteyen memurların 1 Aralık 2013 akşamına kadar istifa etmeleri gerektiğini göz önüne alırsak, AK Parti'nin erken aday açıklama atılımının Aralık ayı sonlarında gerçekleşeceğini tahmin ediyorum. İstisnalar, belki bazı adaylıkların Ocak ayında açıklamasını getirebilir. Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım'ın, AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterilebileceği İzmir'de uzun süredir konuşuluyordu. Sonrasında siyasi kulislerde, Binali Yıldırım'ın AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir adayı olarak gösterilme ihtimali öne çıkmıştı.
Ki çok güçlü bir ihtimaldi. Ama AK Parti kulislerinden yansıdığı kadarıyla, yapılan son anketlerde AK Parti'nin Kadir Topbaş ile yüzde 55 sınırında olduğu algılanınca, Topbaş yerini sağlamlaştırmış oldu. Bu durumda Başbakan Erdoğan'ın İzmir için kafasında öne çıkan ismin, aynı zamanda İzmir Milletvekili olan ve Kabine'de en çok güvendiği isimlerden Binali Yıldırım olduğu öne sürülüyor.

BEŞ İSİM ÖN PLANDA

CHP'nin İzmir cephesinde ise hala bir netlik yok. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir yandan mutlaka yeniden aday olacakmış gibi dururken ve verdiği mesajlarda bunu çok net hissettirirken, diğer yanda CHP kulislerinde sürekli değişen bir tablo var. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'ın adı, büyükşehir için sürekli gündemde.
Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan'ın da adı konuşuluyor. Bir kenarda büyükşehir adaylığı için başvurmayan, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer duruyor. Gelişmeleri sessizce değerlendiren İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın da, aday olabilmek için lobi yaptığı öne sürülüyor. Parti yönetiminin, İzmir Büyükşehir için şu aşamada Aziz Kocaoğlu'nu en başa alarak, beş isimle birlikte, iki ayrı araştırma yaptırdığı, çıkacak sonuçlara göre büyükşehir adayını belirledikten sonra, ilçeleri topluca açıklayacağı, kulağımıza fısıldananlar arasında. Parti yönetiminin, Aziz Kocaoğlu'nun adaylığına da stratejik düzeyde sıcak baktığı; ama sonuçta 'manipüle edilmemiş' bir araştırmadan birinci çıkan ve CHP'ye oy getirecek olan isim her kimse, tercihini özellikle bu sonuca göre şekillendireceği belirtiliyor.
İstanbul özelinde bu ismin Mustafa Sarıgül olacağı, kesinlik kazanmış gibi.
CHP'nin bu yarışta büyükşehir dahil, ilçe adaylarını İzmir'de ancak Aralık ayında açıklayacağını tahmin ediyorum. Elbette siyasette ve CHP siyasetinde, her an, her şey hızla değişebilir. Ancak Yüksek Seçim Kurulu'na verilen liste kesindir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA