Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Öğrenme güçlüğü nasıl yenilir?

Özel öğrenme güçlüğü, çocuğun kendini beceriksiz, yeteneksiz ve başarısız hissetmesine neden olur. Muhakkak fark edilip tedavi edilmesi gerekir

ÖZEL Öğrenme Güçlüğünü Nasıl Yendim? Bu, çocuklar için yazdığım Duygularım ve Davranışlarım serisinin son kitaplarından biri. Öğrenme güçlüğü, çocuklarda ve erişkinlerde görülen, yaşamı zorlaştıran sorunlardan. Ailelerin, öğretmenlerin bilmesi, çocukların fark edilip tedavi edilebilmesi için önemli.
Çocukların da sorunlarını ve bununla baş etme yollarını öğrenmeleri gerekiyor.
Kitabı okusunlar, aileleriyle paylaşsın ve mücadele etsinler. Yeşil Dinozor'dan çıkan kitabı internetten ve kitapçılarda bulabilirsiniz.
Organik bir nedene bağlı olmaksızın okul becerilerinde sorun olmasına öğrenme güçlüğü denir. Sözlü, yazılı dili kullanmayı ve anlamayı engelleyen bir süreçtir. Bozukluk matematik, yazma, okuma (disleksi) gibi alanlarda olabilir.
Tüm öğrenme bozukluklarının yaklaşık yüzde 80'ini okuma bozukluğu oluşturur ve toplumda yüzde 5-17,5 oranında görülür.
Okuma bozukluğunun sıklığı dillere göre de farklılık gösterir. Erkeklerde daha çok görüldüğü söylenmekle birlikte, son bulgular aradaki farkın çok olmadığı yönündedir.
Öğrenme güçlüğünün nedenleri henüz tam olarak aydınlığa kavuşmamıştır.
Yaygın görüşe göre, öğrenme bozukluğu genetik ve çevresel etmenlerle belirlenen, biyolojik temele dayalı bir işlevsel bozukluktur.
Bu işlevsel bozukluk, konuşma, okuma, yazma ya da aritmetik beceriler için gerekli bilişsel işlevlerin gelişmesinde gecikme ya da sapmaya neden olur.
Doğum öncesi yetersiz beslenme, ilaç kullanımı, doğum sırasında zorluklar ve doğumdan sonra oksijensiz kalma gibi nedenler öğrenme güçlüğüne neden olabilir.

Öğrenme güçlüğünde neler olur?
1. Harf ya da sözcüklerin ters çevrilmesi, sesleri karıştırma.
2. Sağ-sol karıştırılması, yön saptanamamasına bağlı top oynama, ip atlama gibi alanlarda sorunlar.
3. Sıralı öğrenilmesi gereken bilgileri karıştırma.
4. Öğrenileni çabuk unutma.
5. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite sıklıkla beraber görülür.
6. Derinlik algılamada sorun vardır.
7. Dil gelişiminde çeşitli sorunlar.
8. Zaman kullanımda bozukluk.
Özel öğrenme güçlüğü olan çocukların bulguların hepsini taşımaları gerekmez. Erken tanınması önemlidir.
Çoğunlukla dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu başta olmak üzere, kaygı bozuklukları, depresyon gibi bozukluklarla birlikte görülür. Tedavisi, özel öğrenme güçlüğü ile çalışan kişiler tarafından yapılan eğitim programlarıdır. Adeta okumayı, yazmayı yeniden öğreten bu programların yanı sıra eşlik eden sorun varsa, tedavi doktor tarafından yapılmalıdır.
Özel öğrenme güçlüğü, çocuğun kendini beceriksiz, yeteneksiz ve başarısız hissetmesine neden olur. Bu nedenle fark edilip tedavi edilmezse kendine güven kaybı olur.
Yazma, okuma ya da başka türlü öğrenme sorunu yaşayan çocuklarda mutlaka değerlendirilmeli ve çocuğa bunu kendi suçu olmadığı anlatılmalıdır. Özel Öğrenme Güçlüğünü Nasıl Yendim? isimli kitap çocuklara bunları anlatmayı amaçlamıştır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA