Bilim insanları, hayvana ihtiyaç kalmadan sığır kıyması üretip hamburger yapma peşinde… Hollanda'daki Maastricht Üniversitesi'nden doktor Mark Post, 325 bin dolarlık kaynakla laboratuvarında ürettiği ufak sığır kası dokularından hamburger yaptığını açıkladı. Post, amacının laboratuvarda kültür eti üretmek olduğunu ancak bu süreci ucuz ve çabuk yapmak için çok daha fazla fon ve araştırmaya gerek olduğunu belirterek "Önce sürecin geçerli olduğunu ispatlayalım. Sonra da yeterli fonu toplayıp üzerinde çalışalım" dedi. Laboratuvarda et üretmenin ekonomik olduğu kadar hayvan hakları ve çevresel bakımdan da yararları olduğu belirtildi. Laboratuvarda üretilen etin hayvancılıkta su, enerji, otlak kullanımını ve küresel ısınmaya yol açan gazların çıkışını azaltacağı ifade edildi.
SIRADA BİFTEK VAR!
Post, kök hücreden organ yaratma çalışmalarında kullanılan teknolojiyle kas dokularını ürettiğini, ancak sürecin beklenenden pahalı olduğunu söyledi. Hamburgerin bir santim boyunda ve bir milim eninde 20 bin ayrı kas dokusundan oluştuğunu belirten Post, "İçinde yağ olmadığını düşünürsek, son derece lezzetli. Londra'da bir parti düzenleyip hamburgeri tanıtacağım. Ürettiğim kültür kıymasına sadece tuz ve karabiber ekleyeceğim" dedi. Süpermarketlerde normal kıymayla beraber kültür kıymasının satılacağı günlerin çok uzakta olduğunu belirten Post, "Biftek için ise çok daha fazla araştırma gerekiyor. Kılcal damarlar ve yağ hücrelerini ortama sokmaya çalışmamız gerekiyor" dedi. DIŞ HABERLER